Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Konferencián nyújtott étkezés, szállás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

burjanpal 2020-04-30 10:10:54

Tisztelt Szakértő!
Egy alapítvány, amelynek a célja az orvosok szakmai tudásának fejlesztése, minden évben konferenciát szervez a háziorvosoknak, ahol szakmai előadások hangzanak el. Jól gondolom-e, hogy a konferencián nyújtott étkezés után (amennyiben azt nem számlázzák tovább a résztvevőnek, illetve a részvételi díjról szóló számlában vagy annak mellékleteként nem közlik az étkezések értékét) akkor az alapítványnak mint juttatónak mint egyes meghatározott juttatás után (mivel nem állapítható meg ki mennyit evett és a számlák sem főre lebontva érkeztek az alapítványhoz) SZHA-t és SZJA-t kell fizetnie? A konferencián résztvevőknek nyújtott szállással is ugyanez a helyzet? Amennyiben az étkezés, szállás továbbszámlázásra kerül a résztvevőknek, akkor ez már az alapítványnál vállalkozási tev. lesz? Van -e jelentősége, hogy ezt alapítvány vagy egyesület végzi, aki tagdíjat is szed a résztvevőktől, de a tagdíj elenyésző része a nyújtott étkezés ktg.-ének.
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-30 16:58:09

Megoszlanak a vélemények, de az Szja tv. 69-70.§-aiból az vezethető le, hogy az adók (szja,szocho) mindig a juttatót terhelik, függetlenül attól, hogy ezt külön kibontják a számlában vagy sem. Jelen esetben ha az alapítvány nem érvényesíti a számlájában az étel-ital költségét, azaz nem számlázza tovább, akkor juttatónak őt kell tekinteni. Ha továbbszámlázza, akkor az alapítvány már biztosan mentesül az adózás alól. Ezek a szabályok a szállásra nem vonatkoznak, az üzleti utazásként akkor is adómentes, ha nem számlázza tovább (Szja tv. 7.§). Ha az alapítvány a költségeket továbbszámlázza, akkor az célszerinti tevékenység bevételének számít, feltételezve, hogy ez a tevékenység (konferencia szervezése) beleilleszthető az alapszabályába.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra