Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Könyvelési szerződés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ananti 2017-10-26 10:22:26

Tisztelt Szerkesztőség!
Megbízási szerződést kötöttem eddig az ügyfeleimmel. Egy új ügyfelem ragaszkodott ahhoz, hogy vállalkozási szerződést kössek.
Melyik a helyes?
Hogyan alakul a könyvelői felelősség egyik vagy másik esetben?
Ha az ügyfél arra utasít, hogy jogszabályellenesen könyveljek le egy tételt, akkor ha ezt írásban adja megtehetem-e? Vagy ha megteszem akkor az írásos utasítás ellenére engem terhel a felelősség?
Előre is köszönöm válaszukat.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-26 11:33:29

A könyvelési feladatokra mindkét szerződés típus megfelelő lehet, én a sokrétűsége miatt a megbízási szerződést tartom megfelelőbbnek, de a megnevezés nem igazán bír jelentőséggel, mert a polgári jogviszonyra is igaz a tartalom elsődlegessége. A könyvelő felelőssége független a szerződés megnevezésétől. Ha a megbízója jogszabályellenes feladatellátásra kéri (utasítási joga egyik szerződéses jogviszonyban sincs), akkor vagy megtagadja, vagy aláírat egy olyan nyilatkozatot, melyben az Ön teljeskörű tájékoztatását követően kéri az ügyvezető a (helytelen) eljárásra. Ebben az esetben mentesül a polgári felelősség alól.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra