Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Követelés elengedése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ila 2024-02-08 18:18:48

„T társaság tulajdonol egy ingatlant, ami 2015. előttről bérbe van adva 2033-ig (más tevékenysége/bevétele nincs).
T társaság 2015-ben kilátástalan pü. helyzetben volt, mert az akkori bérleti díj bőven alatta volt az akkori banki adósságszolgálatának, és a Tőkekövetelményeknek sem felelt meg.
H társaság akkor megvásárolta harmadik személytől a T társasággal szemben fennálló 100mft-os követelést jelképes 5Ft-os vételárért, és ez a követelés a H társaság könyveiben mind a mai napig 5Ft-os értéken van nyilvántartva.
T társaságot azóta sikerült konszolidálni, és rentábilissá tenni: Kifizette az összes banki tartozását, és várhatóan évi több 10 milliós nagyságrendű eredményt tud realizálni a bérleti szerződés lejártáig, tehát még legalább 8 évig.
H társaság kereken 50%-ban tulajdonolja T társaságot, és az ügyvezetés nem egyező.

Kérdésünk:
Amennyiben a T társaság a következő hónaptól áttér a KIVA adózásra, és utána a H társaság elengedi a T társasággal szemben fennálló teljes követelését, akkor – ha jól gondoljuk - ezzel a T társaságnak keletkezik egy 100mFt-os KIVA eredménye, DE

1. Keletkeztet-e ez az elengedés valamelyik társaságnál bármilyen költségvetési befizetési kötelezettséget az elengedéskor?
2. Fennáll-e bármilyen egyéb fenyegetettség (akár Art 1-2.§)?
3. Mivel az így keletkezett eredményből osztalékfizetésre nem lesz pénzbeni fedezet, ezért az „ott marad”. De meddig, és mi lesz/lehet a végső sorsa?”

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-11 08:49:15

Szerintem nem jól gondolják, "T"-nél ugyan keletkezik egy 100 milliós számviteli eredmény (egyéb bevétel), de nem lesz kiva alap növelő tétel.
1. [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra