Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Követelésként kezelt kölcsönpénz


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szekeres 2017-11-29 10:05:12

Tisztelt Cím,


a következőben kérném a segítségét. Kft-nk pár évvel ezelőtt kölcsönadott egy másik Kft-nek 30 millió forintot beruházásra. Ez a cég vállalta, hogy a beruházást két éven belül végrehajtja, és elszámol a nyilvántartott követeléssel. Sajnos kölcsönadást követően másfél év múlva a cég becsődölt és felszámolás alá került. A felszámolónak benyújtottuk a nyilvántartott követelésünket, amiről a felszámoló felszámolást befejezést követően értesített bennünket, hogy a követelésünket nem kapjuk meg. Kérdésem, hogy a felszámolói igazolás alapján hogyan kell könyvelnünk és kivezetnünk a 30 millió forintos követelést?

Köszönettel,

Szekeres Sándor

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-29 13:33:38

Sándor,
A számviteli elszámolással kapcsolatban a jogszabály egyértelműen fogalmaz: egyéb ráfordításként kell kivezetni, mint behajthatatlan követelés. Ugyanakkor a Tao tv. már nehezebb dió. Nekem azzal kapcsolatban vannak aggályaim, hogy mennyiben tekinthető ez elismert ráfordításnak? Ugyanis milyen észszerű gazdasági okot lehet felhozni a kölcsön nyújtására: ha busás kamatra adta, akkor felügyeleti engedély köteles a kölcsön nyújtása, szabálytalan, ha meg kamat nélkül, abban mi a gazdasági cél, ami ugye egy gazdálkodó szervezetnél elvárható? Ha ezek mellett elbukja a pénzét, szerintem az a kölcsönadó felelőssége, ebben az állam nem kíván részt vállani, azaz tao alap növelő tétel lesz, mint nem a vállalkozás érdekében felmerült ráfordítás.
papattila

Szakértői hozzászólás

szekeres 2017-11-29 13:56:07

Nagyon köszönöm a választ...


Szekeres Sándor

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra