Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Közös őstermelői igazolvány


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2017-05-31 15:20:10

Tisztelt Szakértő!

Közös őstermelői igazolványba a feleség később kerül bele.

- Az lenne a kérdésem, hogy amikor az SZJA bevallást kell majd csinálni, akkor a bevételeket úgy kell megosztanom, hogy ha mondjuk a feleség 06.01 lép be, akkor az attól az időponttól kiszámlázott bevétel és felmerült költség feleződik csak?
- a másik kérdésem, szeretne az őstermelő egy telket vásárolni , és azon egy kis feldolgozó üzemet létesíteni. Ha egyszer megszünteti őstermelői tevékenységét, és most minden költségét elszámoljuk, hogyan alakul majd megszűnéskor az adózása a beruházás miatt?
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-01 14:03:06

Szilvi,
- Igen, csak azt a részt lehet osztani, amely a közös tevékenység alatt keletkezett (azaz a 06.01-12.31.időszakra jutót).
- A megszűnéssel nem keletkezik adófizetési kötelezettség az Szja-ban, de azt is érdemes tudni, hogy egy esetleges értékesítés során már csak az őstermelőként költségként érvényesített összeggel csökkentett bekerülési értékkel lehet számolni. Ha a beruházás során áfa levonási jog is keletkezett, akkor megszűnéskor áfa fizetési kötelezettség is fel fog merülni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra