Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségből beszerzett gékocsi - Különbözeti értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nderzbach 2018-10-25 14:52:19

Tisztelt Szakértő!

Németországból, közösségi adóalanytól szerez be magyar (közösségi adószámmal rendelkező) adóalany használt gépkocsit továbbértékesítésre. Magyar adóalany Különbözeti adózás szerint értékesíti majd a gépkocsit.

A német adóalany részére átutalt összeg: 3100Eur, ebből 2100Eur a gépkocsi ára, 900Eur licitköltség + 100Eur tárolási díj (németországban). Mind a három tételről a német fél külön-külön számlát állított ki, a gépkocsi értékéről különbözeti áfás számlát, a licit+tárolási díjakról fordított áfás számlát.

Kérdés lenne, hogy a különbözeti adózás számításánál a beszerzési ár a 3100Eur lesz, vagy csak a 2100Eur vehető majd figyelembe a későbbi értékesítésnél?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-25 16:12:29

Bár nem erre vonatkozott a kérdés, de én megkérdőjelezem, hogy szabályos a három tétel önálló kezelése, véleményem szerint a licit és a tárolás a termékértékesítés járulékos szolgáltatása, következésképp az adójogi megítélésük is azonos. Ezt erősítik meg a nyilvános árverés szervezőjére vonatkozó különös szabályok is, melyek alapján az említett plusz költségek No-ban képeznek adóalapot.
Praktikus oldalról megközelítve viszont az a véleményem, hogy ha a partnerük közösségi szolgáltatásként kezeli (és erről Önök nem tudják lebeszélni), akkor Önöknek is ildomos így elszámolni (ezt nem fogja kifogásolni a NAV egy esetleges ellenőrzésen, mert adóhiányt Mo-on nem tud feltárni, az meg pont nem fogja érdekelni, hogy ez az áfa No-ot illetné). Viszont ennek az lesz a következménye, hogy az árrésük kimunkálásánál csak a 21.000 eurót tudja figyelembe venni. Ha szabályosan számláztak volna (vagy számláznának), akkor a 31.000 euró lenne a beszerzési ár, azaz az árrésnél ez lenne a levonható összeg.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra