Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségen belüli tárgyi mentes szolgáltatásnyújtás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pmarti 2018-09-12 14:02:10

Tisztelt Szakértő!
Magyar eü. tevékenységet folytató (fogászat), ezért tárgyi mentes kft. EU-n belül végez munkát. A munkavégzés konkrétan külföldön történik. A magyar cég euróban számlát állít ki a külföldi cégnek (nem magánszemélynek!) az elvégzett munkák alapján. A teljesítés helye szerintem fő szabály szerint a vevő székhelye, azaz nálunk ÁFA területi hatályán kívüli. A kibocsátott számlán fel kellene tüntetni a partner EU-s adószámát és az értékről 1865 és 18A60 bevallásokat beadni havonta.
De a külföldi fél nem adja meg az EU-s adószámát, vagy nincs neki, nem érti minek ez nekünk. Írországról van szó. Állítólag ott mások a szabályok és nem kötelező az EU-s adószám...?? Ilyenkor mi a teendő a jogkövető magatartás szerint? Vagy valamit én értelmezek rosszul?
Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-12 19:40:04

Osztom a véleményét: a kérdésbeli szolgáltatás teljesítési helyére valóban a 37.§ (1) főszabálya alkalmazandó, azaz a forgalmi adó elszámolására a megrendelő lesz kötelezett Írországban. És azzal is egyetértek, hogy az adómentes számlázásnak elengedhetetlen feltétele a partnerek közösségi adószámának feltüntetése (ezt erősíti meg, hogy kimenő oldalon az A60-as nyomtatvány sem küldhető be a partner közösségi adószáma nélkül).
Mit lehet tenni egy értetlenkedő külföldi partnerrel (pláne egy szigetországival!!)? Állítsák ki belföldi ügyletként, tárgyi mentesként (de azért őrizzék meg azt a levelezést, amit annak érdekében tettek, hogy minden szabályos legyen, tanúsítandó a jogkövető magatartásukat).
papattila

Szakértői hozzászólás

pmarti 2018-09-13 17:00:31

Nagyon köszönöm a megerősítést.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra