Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi beszerzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

fulop_maria 2018-07-18 09:43:51

Kedves Válaszadó!
Belföldi ÁFA alany Kft. a Közösség egyik tagállamából szeretne (első alkalommal, eddig nem volt külföldi ügylete) vásárolni egy kisteherautót bruttó 7200 EUR értékben. Az eladó kereskedő nem rendelkezik közösségi adószámmal, 20 % ÁFÁ-val növelt számlát tud csak kiállítani. Kérdésem: a számla birtokában hogyan kell rendezni az ÁFÁ-t, vissza tudja-e igényelni az ÁFA bevallásban, ill. a Kft. közösségi adószám nélkül is lebonyolíthatja ezt az ügyletet, lévén, hogy nem éri el a 10000 eurot? Köszönettel, FM

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-18 14:42:49

Mária,
A közösségi értékesítéséhez az eladónak közösségi adószámot KELL igényelni, a közösségi adószámok feltüntetésével adómentesen számláz, a forgalmi adó elszámolására a beszerző magyar adóalany (neki is rendelkeznie kell közösségi adószámmal) lesz kötelezett. A tévesen felszámított áfa még különleges eljárásban (ELEKAFA) sem igényelhető vissza!
Ha az utolsó mondatban szereplő 10.000eurós megjegyzése arra akar utalni, hogy a beszerző alanyi adómentes, akkor valóban lehetőség van arra, hogy közösségi adószámok használata nélkül vásároljon. Ekkor az értékesítő tagállamában egy normál belföldi ügylet jön létre, a hazai áfa felszámításával. Az áfa nem igényelhető vissza, a beszerző adóalanynak nincs sem bevallási, sem áfa fizetési kötelezettsége Mo-on.
papattila

Szakértői hozzászólás

fulop_maria 2018-07-19 08:49:18

Kedves Pap Attila!
Ha a beszerző (magyar) adóalanynak nincs sem bevallási, sem áfa fizetési kötelezettsége, akkor ez azt is jelenti, hogy nem szükséges közösségi adószámmal rendelkeznie?
Köszönöm a mindig gyors és mindig szakszerű válaszát!
FM

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-19 14:05:23

Mária,
Ha a válaszom 2.részében leírtak állnak fenn, akkor valóban nincs szüksége az alanyi adómentes beszerzőnek közösségi adószámra.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra