Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi értékesítés magánszemély részére


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Heniagi 2020-01-14 11:28:50

Tisztelt Szakértő!

ÁFÁS vállalkozó szeretne EU-s országba terméket értékesíteni magánszemély részére. Tudomásom szerint adószámot kell váltania az adott országban.
Kérdésem az lenne, hogy a célország által meghatározott értékhatár mire vonatkozik:
- arra, hogy ezen összeg határ átlépése esetén kell csak adószámot váltani, addig viszont a magyar ÁFA törvény szerint 27%-kal számol vagy

- arra, hogy minden esetben kell adószámot váltani, csak ezen összeghatár alatt alanyi mentes lesz az adott EU-s országban
Válaszát köszönöm! Heni

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-14 19:47:47

Kedves Heni,
Ha úgy értékesít más tagállami magánszemélynek, hogy a terméket Mo-ról adja fel a magyar eladó, akkor a távértékesítés szabályai alkalmazandók. Minden tagállam meghatároz egy keretösszeget, ameddig a külföldi eladó a saját tagállamának áfa-jával értékesíthet (ez Mo esetében pl. 35.000 euró/év). Ebben az esetben nem kell külföldi adóregisztráció. De ezen értékhatár alatt dönthet úgy is az eladó, hogy mégis regisztrál az adott tagállamban és annak áfa-ját felszámítva értékesít az ottani magánszemélynek (viszont ekkor ebben a tagállamban is áfa bevallásokat kell benyújtania). Ebben az esetben viszont a magánszemély értékesítését meg fogja előzni egy saját termékmozgatás, amely szintén bevallási kötelezettséget generál mind Mo-o, mind az adott tagállamban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Heniagi 2020-01-15 10:38:01

Köszönöm szépen a válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra