Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi gépkocsibeszerzés fizetendő áfája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

NextAudit 2018-02-17 12:07:02

Tisztelt Szakértő úr, egy közösségi adószámmal rendelkező magyar gépjárműkereskedő cég a különbözeti áfa szabályai alá van bejelentkezve. Vásárolt egy német aukción egy személygépkocsit, amit az eladó közösségi cég furcsa módon 19% Mwst felszámításával adott el neki a számla szerint. Kérdésem, hogy ebben az esetben a normál közösségi beszerzés szabályai szerint kell az áfa bevallást kitöltenünk? (A gk nettó értéke után 27% fizetendő és ugyanennyi felszámított áfát vallunk be + bejelentjük a gk alvázszámát is?)
Másik kérdés, hogy a magyar cég a 19% Mwst-t majd a NAV-on keresztül tudja visszaigényelni a német adóhivataltól, vagy van más módja is?
Köszönettel,
Zsolt

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-18 10:59:28

Zsolt,
Önmagában az a tény, hogy német áfa-val terhelten vásároltak No-ban, nem feltétlenül szabálytalan, ha a német eladó a viszonteladói szabályok alkalmazásával értékesített. Ugyanakkor ez esetben a számlán nem szerepelhet áthárított áfa összeg (természetesen az árban benne lesz, csak nem lesz külön kimutatva), valamint utalni kell a különös szabályok alkalmazására (legalábbis ha a német adójogszabály hasonlóan rendelkezik, mint a magyar). Ebben az esetben a beszerző magyar adóalanynak semmi áfa teendője nincs a vétellel kapcsolatban Mo-on.
Ugyanakkor, ha mégis EU-s értékesítés történt, akkor a német áfa felszámítása szabálytalan volt, a forgalmi adót a magyar adóalanynak kell elszámolni a magyar 65-ös (+A60) bevallásában. A helytelenül felszámított adót kizárólag az értékesítőtől lehet számla korrekciót követően visszakérni, ELEKAFA-n a szabálytalanul felszámított adót nem térítik vissza.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra