Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi termék értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nycsili2 2018-12-17 11:03:54

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy Bt belső építészeti dekorációkat készít Francia vevőjének. Az alapanyagot a Fr. vevő biztosítja a Bt részére. A Bt ebből készíti el a terméket és értékesíti a Fr. vevőnek. Ezt a terméket vagy magyarországi telepehelyén, vagy Francia országban készíti el.
1. Ebben az esetben mentes számlát állít ki a Fr vevőnek?
2. Ez most termék értékesítésnek fog ugye minősülni?
3. Áfá-t igényelhet vissza az itthoni rezsi számlák után, vagy a kapcsolódó kiadások után?
(A Francia vevő adóalany)
Köszönöm segítségét!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-18 17:38:20

Ha az alapanyagot a megrendelő biztosítja, akkor a magyar Bt. szolgáltatást nyújt. Ha a dekoráció kifejezetten egy bizonyos ingatlanba készül (azaz máshol ebben a formájában nem hasznosítható), akkor a szolgáltatás teljesítési helye az Áfa tv. 39.§-a alapján Fo lesz, a forgalmi adó elszámolására a megrendelő francia adóalany lesz kötelezett. Fontos, hogy nem közösségi ügylet, hanem speciális francia belföldi ügylet lesz, azaz nem kell A60-ason jelenteni. Ha a dekoráció bármely ingatlanban elhelyezhető az elkészített formában, akkor a szolgáltatás a HÉA Vhr. értelmében nem kapcsolódik közvetlenül ingatlanhoz, azaz a teljesítés helyét a főszabály (37.§ (1)) alapján kell meghatározni. Jóllehet ebben az esetben is Fo lesz a teljesítési hely, az adó elszámolására a francia megrendelő lesz kötelezett, de ebben az esetben ez közösségi szolgáltatásnak minősül, rákerül az A60-as nyomtatványra. Igen, mindkét esetben levonásba helyezhető a szolgáltatással kapcsolatban felmerült kiadások áfa-ja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra