Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Köztehermentesség vészhelyzet idején.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TICU 2020-04-15 10:40:49

Tisztelt Önadózó!
Kérdésem lenne a "köztehermentességgel" kapcsolatban.
Cégünk eddig nem tartozott bele a "kedvezményes közteherviselési tevékenységet végzők körébe", de a 2020.04.11.-ei 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet alapján most már igen (TEÁOR 11.02 szőlőbor termelése). Mivel a hosszú hétvége miatt a 08-as bevallást még a rendelet előtti állapot alapján készítettem el, így a bevallásban a márciusi teljes közterhet bevallottuk és megfizettük NAV felé minden dolgozónkra.
A kérdésem ara irányulna, hogy mit tegyek ha minden megfizetésre került? Készítsek új bérszámfejtést minden dolgozónak a kedvezményes járulékokkal és önellenőrizzem a márciusi 08-as bevallást? Mi a helyes eljárási mód ebben az esetben?
Továbbá ha jól értelmezem a rendeletet, akkor márciustól-júniusig az alábbi közherhek megfizetése alól mentesülünk: szociális hozzájárulási adó (17,5%), szakképzési hozzájárulási adó (1,5%). A dolgozótól a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékot (4%) kell levonnom (max 7710,- Ft összegig). Továbbá a nyugdíjjárulékot (10%), egbizt. járulék (3%), szja (15%), szakképzési hozzájárulás (1,5%) nem vonom le tőlük, így azt a dolgozó megkapja a nettó bérével együtt? Vagy azzal mi a teendő? Köszönöm válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-15 18:50:52

- Én nem látom akadályát a kedvezmény önellenőrzés útján történő igénybe vételének.
- Nem egészen: a munkáltató nem fizet szocho-t, szakho-t, a dolgozó pedig csak szja-t és 4%-os egészségbiztosítási járulékot fizet max.havi 7.710Ft-ig. A le nem vont járulékok összegét a dolgozó kapja meg a nettó bérének részeként.
papattila

Szakértői hozzászólás

TICU 2020-04-16 11:12:02

Köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra