Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közüzemi díjak továbbszámlázása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Mohary Nikolett 2024-04-12 11:53:08

Egy cég az ingatlan bérbeadási tevékenységére az ÁFA kötelessé tételt választotta, ennek megfelelően az ingatlanhoz kapcsolódó közüzemi (rezsi) számlákat is ÁFÁ-san számlázza tovább a bérlőre az Áfa tv. 70. § (1) b) pontjának megfelelően. A villamosenergia számláknál azonban előfordul ÁFA mentes tétel is, és ezen számlák továbbterhelésére kétféle módszerrel találkoztam: 1. módszer: a villamosenergia számla nettó értéke lesz a továbbszámlázás nettó értéke is teljes egészében 27%-os ÁFÁ-val (így a továbbszámlázás bruttó értéke magasabb lesz, mint a villamosenergia számla bruttó értéke, viszont a bérbeadónál a nettó költség és a nettó árbevétel megegyezik); 2. módszer: a villamosenergia számla bruttó értéke lesz a továbbszámlázás bruttó értéke is, és ez kerül visszanettósításra a 27%-os ÁFA figyelembevételével (így a villamosenergia számla és a továbbszámlázás bruttó értéke megegyezik, tehát a bérlő pontosan annyit fizet ki bérbeadónak, mint amennyit a bérbeadó a villamosenergia szolgáltatónak, de így a bérbeadó cég villamosenergia számlához kapcsolódó nettó költsége magasabb lesz, mint a továbbszámlázáshoz kapcsolódóan realizált nettó árbevétele, vagyis ez a módszer csökkenti a társasági adó alapot is). A közös költség továbbszámlázásánál is felmerült ugyanez a kérdés, hogy a továbbszámlázáskor a közös költség összege a nettó alapja lesz a továbbszámlázásnak és "rátesszük" a 27% ÁFÁ-t, vagy a közös költség összegét tekintjük a bruttó összegnek és úgy nettósítjuk vissza (hiszen ha a bérlő pl. alanyi adómentes adózó, akkor nem tudja levonásba helyezni a "rátett" ÁFÁ-t és így az 1. módszer esetében magasabb lesz a költsége mint a tényleges közös költség).
A kérdésem az lenne, hogy melyik módszerrel helyes a továbbszámlázás? Én úgy gondolom, hogy mindkét esetben az 1. módszer a helyes.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-20 17:43:32

Osztom a véleményét, [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra