Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Közüzemi számlák


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2019-03-05 17:37:23

Kedves Szakértő!
A Kft. tulajdonában lévő lakásingatlan, amely a társaság székhelye és tárgyi eszköze volt, ajándékozással az egyik tag tulajdonába került ügyvédi szerződés alapján (férj és feleség a 2 tag). A társaság székhelye továbbra is ugyanebben a lakásingatlan maradt bejegyeztetve.
A megajándékozott tag és a kft. a közüzemi szolgáltatóknál elmulasztotta megtenni a bejelentést és átíratást a tulajdonos változásról. Hónapokig 2018.09. -től és 2019. évet is érintve a Kft. nevére érkeztek a számlák és a Kft. bankszámlájáról került kiegyenlítésre.
Mit lehet tenni ebben az esetben szabályszerűen?
Ha ki kell számlázni a magánszemély felé a közüzemi számlákat erre az időszakra, akkor a társaság átlépi az alanyi adómentes értékhatárt 2018-ban. (kb. 45 eFt/hó lenne az összeg)
A kft. nevére szóló számlákat vegyük ki a könyvelésből és téves utalásként könyveljük a banki utalásokat és az új ingatlantulajdonos (tag), fizesse be a téves utalások értékét a pénztárba vagy utalja a kft. bankszámlájára (ezt már csak 2019-ben tudja megtenni)?
A telefonszámla után a kft. megfizette az adókat, ami nagyon kevés összeg volt, pont szeptemberre 1 eFt (szja és ehó is) és a következő pedig 12. hóban szintén ennyi. De ez jelentéktelen összeg, ez maradhat a járulékbevallásban, és nem önellenőrizném meg. Bár, ha kivennénk a számlákat, akkor nincs a juttatás elszámolásához számla.?
Vagy könyvelésre kerülnek a számlák költségként és a társasági adóban növelő tétel lenne, el nem ismert költségként.
Vagy könyvelésre kerülnek a számlák és 2018-ban az egyes meghatározott juttatás adóit megfizeti a társaság utána (2019.-ben meg bérjövedelemként számfejteni)? Jaj.
köszönöm a választ

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-07 05:13:41

A "jaj"-jal egyetértek. Mivel a rezsi számlák jelentős részben az új tulajdonos magánszemélyt terhelik, így annak meg nem térítése a magánszemélynél jogviszony szerint adóztatandó jövedelmet keletkeztetne. Következésképp a magánszemélyt terhelő költségeket ki kell számlázni a magánszemélynek, természetesen 2019-ben. Mivel az alanyi adómentesség határát az áfa teljesítési dátum szerint kell figyelembe venni, így a 2019-ben, időszakos elszámolásban kiszámlázott tételek nem fogják érinteni a 2018-as év alanyi mentességét, hiszen annak 2019.évi lesz az áfa teljesítése. Persze számvitelileg ez a bevétel 2018.évi lesz, hiszen a polgárjogi teljesítése tavalyi.
A többi ötletelést nem tartom követendőnek, mert egyértelműen jogszabálysértő lenne.
papattila

Szakértői hozzászólás

mifer2 2019-03-07 08:45:29

köszönöm a válaszát, így fogunk eljárni.
mifer2

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra