Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közvetett pénzvisszatérítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2018-10-29 08:49:52

Tisztelt Szakértő!
Segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Társaságunk "B" nagykereskedőtől vásárolt fordított áfásan kukorica vetőmagot, melyet a nagykereskedő "A" gyártótól vásárolt meg. A gyártóval megállapodást kötöttünk, mely értelmében közvetett pénzvisszatérítést kapunk, miután a "B" nagykereskedő felé a számlát kiegyenlítettük. Kérdésem lenne, hogy kell-e az átutaláskor érintett áfa időszakban az ÁFA alapot a pénzvisszatérítés összegével csökkenteni és egyúttal a fizetendő és a visszaigénylés oldalon beállított ÁFA-t csökkenteni?
Előre is köszönöm!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-29 10:04:02

Kedves Tímea,
A 2015/36.Adózási kérdés alapján a visszatérítés időpontjában a társaságuknak az előzetes áfa csökkenése miatt fizetendő adója keletkezik az Áfa tv. 153/C§ (1)b) alapján, ugyanakkor jogszabályi rendelkezés hiányában nem csökkentheti a korábbi fizetendő adóját. A fizetendő adó összegét a visszatérített összegre kell felszámítani (azaz nem alkalmazható a 77.§ (5)-ben megfogalmazott visszaszámítási szabály).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra