Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közvetett vámjogi képviselő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Eck5 2018-09-16 17:19:39

Kedves Attila!
Társaságunk import beszerzéseinél közvetett vámjogi képviselőt alkalmaz.
Kérdésem, hogy Társaságunknak milyen nyilvántartási kötelezettsége van az import áfával kapcsolatban?

Köszönöm válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-17 16:34:24

Minden valószínűség szerint a vámhatározatokon Önök szerepelnek importálóként, így a NAV-VP-nek illetve a közvetett vámjogi képviselőnek megfizetett import áfa-t Önök helyezhetik levonásba az áfa bevallásukban. A könyvelés alapja a vámhatározat és megfizetés bizonylata.
papattila

Szakértői hozzászólás

Eck5 2018-09-19 08:46:59

Kedves Attila!

Köszönöm a válaszát, de a mi esetünkbe az importot terhelő általános forgalmi adót a közvetett vámjogi képviselő fizeti be és helyezi levonásban a saját bevallásában, amelyről értesítést küld, hogy az adott bevallásban milyen határozatokhoz tartozó áfa összegeket vallott be. Ezért nem tudom pontosan, hogy a Társaságunknak, milyen nyilvántartást kell vezetnie az import áfával kapcsolatban.

köszönettel:
Mária

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-19 10:23:15

Kedves Mária,
Ismereteim szerint az adó levonására csak az importáló jogosult a képviselő nevére szóló határozat másolati példányának és a képviselő arra vonatkozó nyilatkozatának a birtokában, miszerint az adót maradéktalanul megfizette (számomra ezt erősíti meg a 65-ös bevallás 70.sorához fűzött kitöltési útmutató is). Mindamellett ha mégis helyes a képviselő eljárása (és én vagyok tájékozatlan), akkor Önöknek csak iratmegőrzési kötelezettségük van az import áfa-val kapcsolatban, bevallani illetve fizetnivalójuk nincs.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra