Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Külföldi cég


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Pecunia 2019-04-23 10:19:05

Tisztelt Szakértő!
Magyar Kft. egyik kettős állampolgárságú tulajdonosa, 3.országban is indított egy 50 %-os tulajdonlású vállalkozást. A magyar cég rendelni fog a külfölditől gépeket, amiket a magyar cég szeretne a magyar könyveiben kimutatni, viszont a gépek 3.országban fognak a másik cég telephelyén dolgozni. Arra lesznek felhasználva, hogy a magyar cég rendelni fog onnan termékeket, amiket ezekkel a gépekkel gyártanak 3.országban, majd Magyarországra behozva itthon, illetve itthonról az Unióba, Unión kívül értékesíteni fognak.
Kérem szépen megírni nekem, hogy van ezzel kapcsolatosan valamilyen előírás, hogy be kell jelenteni ezt a tevékenységet, illetve adózással, számvitellel kapcsolatosan kiemelt teendőnk van-e?
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Tisztelettel, Hné Zsuzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-24 05:44:54

Kedves Zsuzsi,
Mivel a gépek nem lépnek be az Unió területére, így nem lesz szükség vámkezelésre, azaz import áfa nem keletkezik. A gépeket a magyar Kft veszi nyilvántartásba, az általános számviteli szabályok szerint szerepelnek majd a tárgyi eszközök közt. Különlegessége csak annyi, hogy az év végi leltárt a helyszínen (3.ország) kell elvégezni. A termékek beszállításakor közösségi termékbeszerzés történik, mely után a forgalmi adót Önöknek (illetve ha közvetlenül a közösségi vevőinek szállít, akkor nekik) kell elszámolniuk. 3.országos értékesítés esetén magyar (illetve közösségi) áfa elszámolás nem merül fel, csupán a 65-ös bevallás 90.sorában kell róla adatszolgáltatni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra