Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Külföldi jövedelem


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

creditentrygroup 2017-06-06 20:59:56

Tisztelt Szakértő!
Adott egy magánszemély , aki Svájci külföldi céggel köt megbízási szerződést egy pár hónapra, nem vállalkozóként, belföldön végzi a munkát. A külföldi cég a munka elvégzése után a bankszámlára fogja utalni a megállapodott összeget. Ezt a jövedelmet az az szja bevallásában kell majd szerepeltetni és itthon is fog adózni utána.
Kérdésem arra irányulna , hogy pontosan milyen jövedelemként kell bevallani és mit kell fizetni utána. Szja 15 % azt biztosan, de 22 % Eho-t is kell ? Illetve befolyásolja , hogy van-e kettős adóztatásról szóló egyezménye Mo-al!
Segítségét előre is köszönöm szépen.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-07 08:38:20

A nemzetközi egyezmény mindig felülírja a nemzeti jogszabályokat, így jelentőséggel bír, hogy van-e a két állam közt kettős adóztatást kizáró egyezmény. Van ilyen egyezményünk, melynek 14.Cikke értelmében a jövedelem csak Mo-on adóztatható, az 53-as bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként. Megbízási díj esetén akkor keletkezik biztosítási jogviszony, ha a kifizetés eléri a minimálbér 30%-át illetve annak arányos részét. Mivel a kifizető külföldi, biztosítási jogviszony esetén a bevallási kötelezettség a magánszemélyt fogja terhelni (alap esetben ugyan a külföldinek kellene teljesítenie a Tbj 56/A§-a alapján, de az esetek jelentős részében a mögöttes magánszemélyre tolódik át a bevallási/fizetési kötelezettség, az egyszerűség kedvéért). Ha nem jön létre biztosítási jogviszony, akkor nem 22%-os eho, hanem az egyező mértékű szocho kötelezettség áll fenn, melyet szintén a mögöttes felelősséggel bíró magánszemélynek kell bevallania és megfizetnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra