Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Külföldi jövedelem bevallása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

provicsn 2019-03-05 20:25:45

Tisztelt Attila!
A dolgozó 183 napot meghaladóan csak Szlovàkiába dolgozott. Itt kell adóznia? Családi adókedvezményt tud itt érvényesíteni ha átfotintosítva itt vallja be a jövedelmet? Ha igen a kinti munkabért melyik sorba kell írni? Köszönöm előre is! Niki

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-06 05:44:00

Kedves Niki,
Az elég szűkszavú kérdéséből nem igazán lehet eldönteni, hogy hol lesz adóköteles a jövedelem. Ha Mo-on lesz adóköteles, akkor igen, érvényesítheti a családi adóalap kedvezményt. Ha Szlovákiában lesz adóköteles, akkor a jövedelmet a bevallás 57.sorában kell szerepeltetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

provicsn 2019-03-06 08:35:38

Tisztelt Attila!
Megpróbálom egy kicsit érthetőbben. Csak Szlovákiában dolgozott kinti székhelyű cégnél sofőrként 183 napot meghaladóan, itthon egy napot sem. Lakcíme is Magyarországon van. Viszont a felesége nem tudja kihasználni teljesen a családi kedvezményt, ezért szeretné, ha itt lehetne bevallani. Viszont ilyenkor forintosítom és melyik sorba kell beírni a bevallásba? Ott ugye más a levont adóelőleg mértéke is, sőt van adómentes jövedelem is. Nagyon köszönöm! Niki

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-07 05:51:58

Kedves Niki,
A kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján a jövedelem Szlovákiában lesz adóköteles, a magyar szja bevallásban csak tájékoztató adatként szerepel az 57.sorban (csak abban az esetben kell bevallani, ha van más adóköteles jövedelme, ami miatt bevallást kell benyújtania), az év utolsó napjának árfolyamán forintosítva (MNB deviza árfolyam). A feleség által fel nem használt kedvezmény sajnos elveszik, nem adható át a férjnek megfelelő jövedelem hiányában.
papattila

Szakértői hozzászólás

provicsn 2019-03-07 08:42:46

Tisztelt Attila!
Nagyon köszönöm a válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra