Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Külföldi kiküldetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2018-12-30 21:55:42

Kedves Attila,

Egy Kft ügyvezetője rendszeresen jár külföldre (úniós országokba) üzletkötés céljából.
Ezekről az utakról haza hoz egy csomó külföldi metrojegyet, vonatjegyet, szállásszámlát, autóbérlésről, a bérelt autóba üzemanyagvásárlásról szóló... hmm, többnyire csak nyugtákat, jegyeket, ritkábban számlát.

Az SZJA tv 7.§.(1) g pontja szerinti "amellyel szemben a magánszemély a juttató részére közvetlenül köteles bizonylattal elszámolni" értelmezésében kérnék egy kis segítséget. Ezeknek a bizonylatoknak cég nevére kellene szólniuk? Mint a fentiekből látható, pl a metrojegyeknél ilyen lehetőség nincs, azt mondanám, az a ritkább, ha a cég nevére szóló bizonylat van.

A másik kérdésem ezek könyvelésével kapcsolatos. A bizonylatokat egyesével kell-e könyvelni, avagy készíthet-e az ügyvezető egy összesítést (költségelszámolást), amit egy összegben lehet könyvelni azzal a dátummal, ami ezen az elszámoláson szerepel (utazásonként vagy havonta az összesről)?

Mi a helyzet azokkal a költségekkel, amiket céges bankkártyával fizet? Ott elméletileg árfolyamkülönbözet is keletkezik minden fizetéskor. Azokat is fel kell/lehet ebben az összesítőben tüntetni és az elszámolást a számlákhoz hasonlóan kezelni, amit részben bankból, részben kp-ban egyenlít ki a cég?
Mi ennek a helyes gyakorlati módja?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-01 20:11:35

Kedves Ceasar,
Értelmezésem szerint kizárólag a cég nevére szóló (az adott ország számviteli/adó jogszabályainak megfelelő) bizonylat alapján lehet szabályosan költséget elszámolni. A számviteli előírások alapján az egyes kiadásokat azok felmerülési dátumával (teljesítési dátum) kell könyvelni, bizonylatonként. A bankkártyával kiegyenlített tételeknél valóban keletkezik/keletkezhet árfolyamkülönbözet. De ugyanez igaz a készpénzes vásárlások esetében is, hiszen a bizonylatok teljesítési napjának árfolyama és a pénztár átlagárfolyama vélhetően nem fog megegyezni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra