Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Külföldi kiküldetési bizonylatok


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

d-conto 2018-10-10 14:02:56

Tisztelt Szakértő!
Egy Bt. személyesen közreműködő tagja külföldi konferencián vett részt, mellyel kapcsolatban az alábbi bizonylatokkal szeretne elszámolni:

1. Közlekedési jegyek (vonat, metro): csak a jegyeket tudja leadni, cégnévre szóló számlák nincsenek.

2. Szállásköltség: gyakorlatilag egy nyugtaszerű bizonylat van, melyen kézzel ki van töltve a cég neve, címe, (adószám nincs), dátum, összeg, illetve csak annyi, hogy "hotel".

3. Reptéri parkolásról egy cégnévre szóló számla, de nincs cégautó, az ügyvezető saját szgk-ját vette igénybe a reptér megközelítéséhez.

4. Konferencia részvételi díjáról van számla, mely az ügyvezető saját nevére szól.

5. Repülőjegy: számla az ügyvezető saját nevére szól.

Kérdésünk: a fenti külföldi bizonylatok elszámolhatók-e?
Keletkezik-e valamelyikből a magánszemélynek jövedelme, így a kifizető kell-e, hogy év végén igazolást adjon a költségtérítésről, adóelőleget vonjon kifizetéskor, vagy a bizonylatok közvetlenül könyvelhetők költségként?

A devizában felmerült kiadások térítése forintban történik, milyen árfolyamon kell átszámítani és téríteni?
Köszönettel:
Zsófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-13 08:29:00

Kedves Zsófia,
A Bt. kizárólag a nevére szóló bizonylatok alapján jogosult költségelszámolásra. A külföldön kiállított bizonylatokra a helyi jogszabályok adnak iránymutatást, azaz ha a 2.pontban említett bizonylat ez alapján készült, akkor a magyar számvitelben is elfogadottnak tekinthető, könyvelhető. Minden olyan költség, amelyről nincs a cég nevére szóló bizonylat, azt csak költségtérítésként lehet a magánszemélynek kifizetni, mellyel szemben a magánszemély számolhat el költséget az éves szja bevallásában. A kifizetéskor a kifizetőnek adóelőleget kell vonnia a magánszemély nyilatkozata alapján, ami ilyen esetben lehet akár 100%-os is, de ettől függetlenül mind a 08-as, mind az 53-as bevallásban szerepeltetni kell. Ami az árfolyamot illeti, a számlás költségeknél a teljesítés napjának számviteli politika szerinti árfolyamot kell alkalmazni, a költségtérítésnél pedig az átszámítást az Szja tv. szerinti árfolyamon (mondjuk a megelőző hónap 15.napján érvényes) indokolt használni, annak érdekében, hogy a magánszemélynél ne keletkezzen tényleges adóalap.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra