Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Külföldi munkavégzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

duromarta 2017-08-15 17:14:10

Külföldre megy dolgozni az illető, ott bérel lakást az itthoni lakását is bérbe adja. Az itthoni bevételből levonhatja a kinti lakás bérleti díját , nem probléma ha mellette ebben az évben volt őstermelő is 4.000.-Ft alatti (20% ktg.számla) tehát nincs tételes költségelszámolása.Úgy tudom a tételes ktg elszámolás kizárná, hogy levonjuk a munkahely szerinti bérleti díjat a bevételből.

Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-16 05:52:44

Márti,
Valóban van ilyen szabály, hogy minden önálló tevékenységre azonos költségelszámolási módot kell alkalmazni. Ugyanakkor a kérdésbeli esetben ez teljesül is: tételes költségelszámolás történik. A 20%-os őstermelői elszámolás is tételes költségelszámolásnak minősül, azaz nem igaz, hogy "nincs tételes költségelszámolása".
papattila

Szakértői hozzászólás

duromarta 2017-08-16 07:13:18

Attila! És ha a bérbeadásnál is levonom a ktg-ket akkor nem vonhatom le a bevételből a külföldi bérleti díjat. Másik ami eszembe jutott átalányadózó egyéni vállalkozó közös őstermelőiben nem választhatja a 4.000.--Ft alatti 20% ktg elszámolást? És ha KATA-s ev az őstermelő akkor mi a helyzet. Kész káosz van a fejemben.

Márti

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-16 09:23:00

Márti,
- Szerintem levonhatod, a két jogszabályi hely nem zárja ki egymást, egymástól függetlenek.
- Nem választhatja, ez csak a tételes adózóknak lehetőség (78/A§ (4)).
- A katás ev-nél nem értelmezhető a költségelszámolás, azaz érdeketelen.
pattila

Szakértői hozzászólás

duromarta 2017-08-16 09:49:16

Köszönöm, még az átalányadózó ev aggaszt, mert én úgy csináltam az szja bevallást, hogy ev átalányadózó, őstermelő 4.000.-Ft alatti és eddig még nem vették észre, de ez nem jelent semmit.
Márti

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra