Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Külföldi számla magyar áfát tartalmaz


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2018-10-18 15:24:44

Tisztelt szakértő!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben: informatikával foglalkozó cégnél a havi könyvelési anyagban van két számla programozásról, a számla kiállítója mindkét számla esetén ugyanaz a szlovák cég. Mindkét számlát Ft-ban állította ki a szlovák partner és 27%-os áfát tartalmaz. Az egyik számlán csak a kiállító cég neve és címe szerepel, a másik számlán már a közösségi adószám is. Hogy kezeljem ezeket a számlákat áfa szempontjából? Levonhatom a felszámított és általunk megfizetett áfát úgy, hogy nincs magyarországi adószám feltüntetve a számlán a szlovák partner részéről?
Válaszát előre is köszönöm
Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-19 08:07:41

Kedves Erika,
Semmi esetre sem tanácsolom a számla áfa tartalmát levonásba helyezni, mert a számla alaki hibás. Magyar áfa-t csak magyar áfa alany háríthat át, ez pedig egyik számla esetében sem állapítható meg. Megjegyzendő, hogy adóalanyok közt az informatikai szolgáltatások esetén a teljesítés helye a 37.§ (1) főszabálya alapján állapítandó meg, azaz a kérdésbeli esetben elméletileg közösségi szolgáltatás történik, természetesen áfa felszámítás nélkül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra