Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Külföldön vásárolt ingatlan adózás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

susie 2017-09-03 15:32:16

Kedves Attila!
Magyarországon élő olasz állampolgárok által itt alapított kft - bérbeadással is foglalkozik - most úgy döntött, hogy az alapító szülőhazájában is vásárol egy ingatlant. Irodaként kívánják használni, esetleg bérbe adni, de leginkább befektetési célból, mert igen kedvezően jutnának hozzá.
Áfa területi hatályán kívül eső szolgáltatás a bérbeadás, ez idáig tiszta.
Az is, hogy az olasz szabályok szerint adózik, mivel telephely keletkezik.
Az egyéb költségek -pl. écs - magyar törvények szerint számolhatóak el?
Úgy tudom építményadó ott is van, feltételezem, hogy azt ott kell megfizetni.
Mindenképp kell egy ottani könyvelő és/vagy adótanácsadó, azt gondolom ez már nem az én feladatom. Csak az écs nem hagy nyugodni....

Témanyitó hozzászólás

susie 2017-09-03 15:41:50

Előre is köszönöm a választ
Zsuzsa

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-03 17:00:48

Zsuzsa,
Bár nem ismerem az olasz törvényeket, de a közösségi joggal harmonizáló magyar előírások csak akkor tekintik az ingatlan bérbeadást telephelynek, ha ahhoz személyzet is rendelkezésre áll, azaz nagyságrendileg megfelel az Áfa tv. szerinti állandó telephely fogalmának (megjegyzendő, hogy az irodakénti hasznosítás már eleget tesz ennek). Ha nem keletkezik tao szerinti telephely Oo-ban, akkor az ingatlan hasznosításából származó jövedelem Mo-on lesz adóköteles. Számvitelileg azonban az olasz ingatlan értékcsökkenésének és minden egyéb költségének a magyar számviteli beszámolóban kell megjelennie, hiszen egyazon cég vagyonáról van szó. Ami az áfa-t illeti, az valóban az ingatlan fekvése szerinti tagállamban adózik, azaz Oo-ban. Olasz (tao) adózás esetén olasz könyvelő/adótanácsadó igénybe vétele elkerülhetetlen.
papattila

Szakértői hozzászólás

susie 2017-09-04 09:37:48

Kedves Attila!
Köszönöm a gyors választ.
Zsuzsa

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra