Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Külföldre költözés ügyvezető- adózás, kiléptetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

BSzilvia 2024-04-25 21:39:57

Kedves Attila!
1. Egy munkaviszonyban álló dolgozó /saját cégében tulajdonos + ügyvezető/, acsaládjával együtt külföldre költözött / Portugália/ még tavaly augusztusban. Bőven már túl vagyunk a 183 napon. Továbbra is dolgozik kintről, mert olyan a munkája, hogy megoldható / telefon + internet/. Egyeztetésünket nemrég a munkavállaló jelezte /a könyvelés + bérszámfejtés felé/, hogy az itthoni céget lassan szeretné majd megszüntetni. Kaptam tőle egy tb igazolást, miszerint 2024.03.22-től elfogadták a helyi társadalombiztosítási rendszerbe történő felvételét, illetve rögzítették, mint egyéni vállalkozó.
2. Magyarországon elmondása alapján még nem jelezte a tb felé ezen tényt, így továbra is a munkaviszonyára való tekintettel kapja a 4 órás bérét, s vallom a 08-ason.
Kérdéseim:
1, Jól gondolom, hogy neki ki kell jelentkeznie itthon a tb-től, mert ott biztosított, addig nem tudom vele továbblépni.
2, ha ez megvan, akkor vége lesz a jogviszonyának itthon, kiléptetem a megadott dátummal 2024.03.22.?
3, de mivel a cég végelszámolva lesz, akkor addig őt a hogyan kezelem ha kiléptettem, mint munkaviszonyos? Nincs más munkája, elméletileg klasszikus formában maradna főállású társ. váll., , de amíg nem lesz megszüntetve a cég, /de ő közben már kint biztosított, s ha itthon nem lesz tb-je,/ akkor ő rá nem kel beadni 08-ast, mert kint biztosított? Bevétele már nem nagyon lesz. 0-as bevallás azért be kell adni? Majd végelszámolás alatt a megfelelő kódokkal?
4, mivel az ügyfél későn szólt, így megkapta a márciusi bérét, s most lassan az áprilisit is, visszamenőleg majd a bért vissza kell tőle vonnom, amit kapott, illetve önellenőríznem kell?
5, "ha a másik tagállamban biztosított magánszemély másik tagállami biztosítottságát igazolja az A1-es igazolással, úgy nem fog a TBj hatálya alá esni. Így Magyarországon nem keletkezik a társas vállalkozói vagy ügyvezetői státusza miatt járulékfizetési kötelezettsége. Ilyenkor az ügyvezetőt a T1041-es nyomtatványon nem kell bejelenteni mint biztosítottat, és a 08-as bevalláson sem kell adatot szolgáltatni róla. Amennyiben a másik tagállamban biztosított magánszemély nem igazolja a magyar társaság számára biztosítottságát, úgy a társas vállalkozói vagy ügyvezetői státusza miatt járulékfizetési kötelezettsége keletkezik Magyarországon." Ez alapján ha bejelenti a kinti biztosítását, szükség van az A1 igazolásra is?
Segítségét előre is köszönöm, nem volt még ilyen eseten, a munkavállaló rendben lenne, de mivel ez az ő cége, tanácstalan vagyok!
B. Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Összesen: 0 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra