Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Külföldre számlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

javito 2018-04-17 18:34:15

KATA-s alanyi mentes egyéni vállalkozó Németországba adott ki számlát supervisio - ról 2017 évben.
A vállalkozónak nem volt EU adószáma, (a könyvelővel nem is beszélte meg.) ( EU adószám kérése folyamatban).
A cím alapján az volt látható, hogy magánszemélynek számlázott.
A számlát nem egyenlítették ki csak ebben az évben.

Közben kiderült, hogy akinek a számla kiadásra került az egy német alapítvány, akik szintén állítottak ki számlát arról az összegről , amiről a magyar vállalkozó.
2017 évi KATÁ-ban nem szerepelt az összeg, mivel kiegyenlítésre nem is került.
Kérdés:
Mit kell tenni az egyéni vállalkozó által kiadott számlával ( mivel készítettek a németek is számlát, amin természetesen csak az alapítvány EU adószáma szerepel)
A vállalkozó által kiadott számláról az alanyi mentesség ellenére kell e valamilyen bevallást utólagosan tenni. (Pl. áfa - területi hatályon kívül) , valamint a német alapítvány által kiadott számlával mi a teendő.

Köszönettel. KatIca

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-17 19:28:13

Katlca,
A számlát alap esetben annak kell kiállítania, aki a szolgáltatást elvégezte. Ahhoz, hogy a megrendelő állíthasson ki áfa bizonylatot (önszámlázás), ahhoz előzetes, írásos megállapodásra van szükség, vélhetően ilyen nem történt a felek közt, így nem tartom szabályosnak a német megrendelő számlázását az ev helyett. Mivel az Áfa tv. 193.§-a alapján a külföldön teljesülő szolgáltatások esetében (ilyen a kérdésbeli eset is) az alanyi adómentes nem járhat el ebbéli minőségében, így közösségi adómentes szolgáltatás valósul meg, melyről 65-ös áfa bevallást és A60-as összesítőt kell(ett volna) a teljesítés hónapjában benyújtani (a pénzügyi rendezettség érdektelen). Az viszont igaz, hogy a pénzforgalmi szemlélet miatt a kiszámlázott összeg 2017-ben nem képez katás bevételt. Még azt is érdemes tudni, hogy a késedelmes közösségi adószám igénylés miatt mulasztási bírság kiszabása is lehetséges.
papattila

Szakértői hozzászólás

javito 2018-04-25 15:46:02

Tisztelt Papp Attila!
Köszönöm válaszát.
Annyival szeretném kiegészíteni , hogy a mi esetünkben a szolgáltatás helye - teljesítés helye - Magyarország, csak az alapítvány székhelye Németország. A kifizetésre került sor Németországból.
Jelenleg még az alapítvány által kiállított számából is csak 1 db került hozzánk.
(Az egyéni vállalkozó pedig az általa az alapítványnak kiállított számlát ebben az évben adta ide, mi nem is tudtunk az ügyletről. Első látásra a kiadott számla úgy tűnt, mintha magánszemélynek adta volna ki, akinek a lakcíme Németországban van).


Kérdésem, hogy abban az esetben is az Áfa tv. 193. §-át kell figyelembe venni, ha a teljesítés helye Magyarország?
Vagy szerződés hiányában ne is vegyük figyelembe az alapítvány által kiadott számlát?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-25 20:57:16

Picit úgy érzem, hogy elbeszélünk egymás mellett: a forgalmi adózásban a teljesítés helye nem a hétköznapi értelemben vett teljesítési hely, azaz amit tevőlegesen mondjuk Mo-on végeznek, nem feltétlenül Mo-on teljesül az Áfa tv. értelmezésében. Mivel a kérdésbeli esetben nincs információ a szolgáltatás pontos megnevezéséről, így nem tudom megmondani, hogy valóban Mo e a telejsítés helye. Mindettől függetlenül -ha nincs önszámlázásra megállapodásuk- ne vegyék figyelembe a német partner által (önkényesen) kiállított számlát, azt érvénytelenítésre küldjék vissza.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra