Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Külön adozó jövedelem


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

easy$$ 2017-09-24 22:05:33

Tisztelt Szakértő!

Saját ingatlan bérbeadással foglalkozó cég az ügyvezetőjének (aki az ügyvezetést beszámlázással látja el-két cég áll kapcsolatban egymással-) egy lakást bocsátott a személy rendelkezésére (ingyenes használattal). Attól függetlenül, hogy a cég és az ügyvezető között nincs foglalkoztatói jogviszony, a juttatás után szja és eho fizetési kötelezettség keletkezne ingyenes használat után is? Kinek kéne fizetnie a kifizetőnek v. a használónak?
A fejemben most az áfa kérdés is felmerül. Azzal is kéne számolni?
Gondolom ha igen akkor a piaci érték után kéne az áfát megfizetni. Ilyen esetben bizonylat kiállítás is szükséges? Akkor még a taoval is számolni kell.
Most kicsit zavarosnak érzem ezt dolgot. Várom felvilágosító válaszát.

Üdv: Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-25 19:18:35

Ildikó,
Az ügyvezetést munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban lehet ellátni. Ennek fényében nem tudom, mit jelent a "beszámlázással" való feladatellátás. Remélhetőleg nem azt, hogy az ügyvezetést egy másik cég számlázza le, mert szerintem ez nem szabályos.
Az ingyenes használat adóköteles jövedelmet jelent a magánszemélynél, úgy adózik, amilyen jogviszony a juttató és a magánszemély közt áll fenn, jogviszony hiányában (ügyvezetés esetén szerintem ilyen nem lehet) egyéb jövedelemként. Az adó alapja a juttatás piaci értéke. A "beszámlázás" értelmezhetetlensége miatt sem áfa, sem tao kérdés nem merülhet fel.
papattila

Szakértői hozzászólás

easy$$ 2017-09-27 13:01:02

Köszönöm!

Ildikó

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra