Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Különbözeti áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

24809384202 2018-09-27 16:02:01

Tisztelt Papp Attila! Az alábbiakban szeretném kérni a segítségét! Használcikk kereskedéssel foglalkozó belföldi társaság. közösségen belüli adóalanytól motort szerzett be, a számlán M különbözeti adózás a forgalmi adóról szóló törvény 25.par. szerint- használtcikk/különleges adózás szerepel. A motort belföldi magánszemélnynek illetve cégnek értékesítjük. Az értékesítés során különöbzeti áfa jelölést írtunk a számlára. Az áfa bevallásban az értékesítést a 09-es sorban szerepeltettük. A vásárlást az áfa bevallásban és A60-as bevallásban nem szerepeltettük. A motorok megvásárlásakor a közösségen belüli beszerzés során kaptunk számlát közösségen belüli szolgáltatásról (gépjármű kezelés stb) ezeken a számlákon l= közösségen belüli szolgáltatás a forgalmi adóról szóló törvény 4 (1) b és 6 par. szerinti felhasználás. Az adó áthárítódik a szolgáltatás megrendelőjére. Ezeket a számlákat nem tekintettük a motorok eladási áránál a különbözeti áfa alá (nem tartozott a beszerzői ár részévé) ezeket a számlákat az A60-as bevallásban közösségen belüli szolgáltatásként szerepeltettük illetve a kérdésünk az lenne, hogy az áfa bevallás mely soraiban szerepeltetjük ezeket az igénybe vett szolgáltatásokat. Köszönjük szépen a segítséget! Üdvözlettel: Kata01

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-29 09:06:14

Kedves Kata01,
Véleményem szerint helyesen jártak el: a motorkerékpár beszerzése nem minősül közösségi termékbeszerzésnek, a továbbértékesítés során a viszonteladói különös szabályokat kell alkalmazniuk (függetlenül attól, hogy ki a vevő), a 65-ös bevallás 09.sorában van a helye. A külön számlázott szolgáltatás ugyan kérdéseket vet fel, miszerint valóban önálló áfa ügyletként kell-e/lehet-e kezelni a termékértékesítéssel kapcsolatban felmerült szolgáltatást, de fogadjuk el tényként, hogy helyes a külön számlázás (ennek megítéléséhez az eset összes részletét ismerni kellene). Ez többek között azért is fontos, mert ha elfogadjuk, hogy önálló áfa ügylet a szolgáltatás, akkor nem lehet része a termék Áfa tv. szerinti beszerzési értékének (mint ahogy Ön is írta). Ebben az esetben ez egy közösségi szolgáltatás, amely után a magyar adóalany lesz kötelezett az áfa elszámolására. A 65-ös bevallás 18. és 67.soraiban kell szerepeltetni + az A60-as 4.oldalán.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra