Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Különbözeti ÁFÁ-s számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szabójózsef 2021-07-20 11:10:00

Tisztelt Önadózó!
Gépjármű javítással foglalkozó cég vásárolt egy bontott váltót, ami különbözeti ÁFÁ-val szerepel a számlán, egyébként a számlán vannak egyéb tételek is 27%-os áfá-val. Gondolom, hogy az áfá-s tételek áfá-ja levonható, viszont a különbözeti ÁFÁ-s tételt hogyan lehet majd kiszámlázni? Van valami teendő, be kell jelenteni valamit? ÁFA bevallásban kell szerepeltetni a különbözeti áfá-s tételt?
Köszönettel:
Szabó József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-20 12:10:51

Kedves József,
A gépjármű javítással foglalkozó cég az említett váltót vélhetően anyagköltségként fogja felhasználni a javítási szolgáltatása során, kiszámlázáskor a bekerülési értéke beépül a szolgáltatás ellenértékébe, a főügylettel együtt adózik az áfa rendszerében. Ebben az esetben semmi különös teendő nincs a beszerzéssel kapcsolatban, a 65-ös bevallásban nem jelenik meg (természetesen ehhez a beszerzéshez nem kapcsolódik levonható áfa). Ha mégis alkatrészként, változatlan formában értékesítik (termékértékesítés), akkor azt viszonteladóként kell tenniük, azaz az árrés után fizetnek áfa-t, melyet ennek megfelelően vallanak be a 65-ös bevallásban. Még egy gondolat: ha a váltó esetleg működésképtelen, majd megjavítva adják el alkatrészként, akkor a viszonteladói szabályok nem alkalmazandók, normál 27%-os áfa-t kell felszámítaniuk.
papattila

Szakértői hozzászólás

szabójózsef 2021-07-20 19:24:43

Köszönöm szépen a gyors és egyértelmű választ!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra