Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Kültag alkalmazott jogviszonya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

susie 2020-02-04 10:48:23

Kedves Attila!
Adott egy betéti társaság, ahol a korábban 6 órában foglalkoztatott alkalmazott 2019-ben kültaggá és egyben ügyvezetővé is vált. Bér- és járulékfizetés továbbra is alkalmazottként volt csak rendezve. Visszamenőleg mit kell tenni vagy korrigálhatom-e? Ügyvezetősége elláthatja-e felebaráti szeretetből ebben az esetben? Másik gyermek is kültaggá vált, neki sehol nincs jogviszonya, csupán az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti maga után. Beltag - ő is ügyvezető - személye változatlan maradt, ő már nyugdíjas, egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet utána a Bt. Kaptam már néhány ötletet, úgyhogy teljes a zűrzavar nálam.
Előre is köszönöm a választ.
Zsuzsa

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-04 16:04:27

Kedves Zsuzsa,
A kültaggá válását követően is tevékenykedhet munkaviszonyban a Bt-ben és akár ugyanezen (módosított) munkaszerződés keretében az ügyvezetői feladatait is elláthatja (nem tanácsolom az ingyenességet, mert ebből akár a társas vállalkozói jogviszonyt is le lehet vezetni, ami pedig a minimálbér utáni járulékokat vonná magával). A másik gyerek vonatkozásában is minden rendben van: ha nincs személyes közreműködése a Bt-ben, akkor nem jön létre biztosítási jogviszonya, azaz a továbbiakban is eüszolg.járulék fizetésére lesz kötelezett.
papattila

Szakértői hozzászólás

susie 2020-02-04 17:23:40

Kedves Attila!
Köszönöm a gyors választ!
Zsuzsa

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra