Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kültag halála


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Heniagi 2017-10-05 12:05:45

Tisztelt Cím!
Egy betéti társaság kültagja elhunyt. Az örökösök nem kívánják a tagsági viszonyt fenntartani a bt-ben. Ebben az esetben a tag vagyoni hozzájárulásával arányos részt pénzben ki kell fizetni az örökösnek. Kérdésem az lenne, hogyan állapítom meg a társaság vagyonának forgalmi értékét? Jól számolok-e akkor, ha a pénzeszközöket, a tárgyi eszközök és készletek könyv szerinti értékét tekintem a társaság vagyonának és ezt tekintem a kifizetendő rész alapjának. Ez az összeg kb megegyezik a saját tőke összege csökkentve a követelések összegével. Az örököst a kifizetések után 15% szja és 14% eho terheli, melyet a kifizetéskor kell levonni és a 1708-os bevallani?

Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-05 20:21:13

Normál esetben a saját tőke jegyzett tőkével arányos része adja a kilépő tag üzletrészének piaci értékét. Az szja és az eho alapja a hagyatékban szereplő érték feletti rész lesz, ami vélhetően nulla lesz, mivel a hagyatéki értéknek elméletileg a piaci értéknek kellene lennie. Ha marad adóköteles rész, azt a kifizetés hónapjának járulék bevallásában (1708) kell szerepeltetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra