Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Lábon állófa értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2017-10-22 21:57:22



Bejegyzett erdőgazdálkodó, aki nem tulajdonos, - egyébként családi gazdálkodó áfás adószámmal rendelkezik, főtevékenysége 021001 Erdészeti, egyéb erdőgazdálkodási tevékenység- nagy mennyiségű lábon álló fát értékesítene Kft. részére. A tulajdonosok őstermelői igazolvánnyal, és érvényesített betétlappal rendelkeznek.
A tulajdonosok az erdő területet- közel tíz éve- megbízási szerződéssel adták az erdőgazdálkodó használatába.

Az ügylet lebonyolításával kapcsolatosan a következő kérdések merültek fel:
• Az erdőgazdálkodó az értékesítésről a számlát a saját- családi gazdaság- adószámával, így áfával növelt összegben állítsa ki?
• Az így keletkezett bevételt az erdőgazdálkodónál őstermelő bevételként kell figyelembe venni?
• Vagy annak ellenére, hogy adószámmal rendelkező őstermelő- családi gazdálkodó- adószám nélkül adásvételi szerződéssel, - mint magán személy- értékesítse a tulajdonosok megbízása alapján, a lábon álló fa mennyiséget?
• Ha az utóbbi lehetséges, akkor az ügyletből származó jövedelem –az erdőgazdálkodónál- milyen formában adózik?
• A vevő Kft. az utóbbi esetben, mint kifizető köteles eljárni?
• Még egy, és talán ez is lényeges. A tulajdonosoknak kifizetett jövedelem- tervek szerint a bevétel 95%-a- a 2017. 01. 01. napjától hatályos szja. tv. 1 számú mellékletének 9. 8 pontja alapján adómentes jövedelemként figyelembe vehető?
(A kifizetésre kerülő jövedelem mértékére vonatkozó döntéssel az eredeti megbízási szerződést kiegészítették.)

Lehet, hogy egy kicsit hosszúra sikeredett a kérdésünk, de úgy érezzük, hogy talán érdemes ezeket előre tisztázni.

A segítséget előre is köszönöm.
K. M


Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-24 14:43:25

Mariann,
Az értékesítést az erdőgazdálkodó végzi, így neki kell számláznia a vevő részére. A megbízási szerződés alapján eljáró erdőgazdálkodó a bevételt felosztja a tulajdonosok közt, mivel a haszonvételi jogot nem gyakorolhatja az erdőgazdálkodó (Evt.17.§), azaz a lábon álló fa értékesítéséből származó bevétel nem az erdőgazdálkodó adóköteles bevétele.
Ha minimum 5 évre szóló bérleti szerződést kötnének, akkor az értékesítésből származó jövedelem adómentes lenne a hivatkozott törvényhely alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2017-10-24 19:46:37


Kedves Attila!

A lényeget értem, de mégis kérnék még egy kis segítséget, mert kivitelezési, végre hajtási problémák kavarognak előttem.

Az erdőgazdálkodó áfa fizetésére kötelezett adóalany, így áfával növelt számlát, állít, ki? Ha igen akkor ezt be is kell fizetni.
A tulajdonosoknak kifizetett jövedelem- jelen esetben a bevétel 95% a- meg jelenik költségként, így neki marad 5% jövedelem, ez neki önálló tevékenységből származó jövedelem lesz.
Ha ez így lesz, mi lesz a fizetendő áfa ellentétele?
Nekem valahogy egy kicsit sántít.
Még annyit,a megbízási szerződést módosították, illetve ki is egészítették, ami alapján a megbízás 5 évet meghaladó időre szól.(Nem bérleti szerződést kötöttek.)

Még egyszer kérném a segítséget, melyet előre is köszönöm.
K. M

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra