Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Lakás bérbeadása tárgyi eszköz écs 2


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Villac 2018-04-05 16:53:45

Tisztelt Papp Attila!
Csiszi64 2018.03.26.-án feltett kérdése kapcsán érdeklődnék én is. (Teljes lakás bérbeadása magánszemélyként) Az SZJA tv. és NAV füzet is azt írja, hogy elszámolható a kizárólag bérbeadásra hasznosított tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, a NAV füzet még a 200.000 Ft alatti eszközöknél az 50-50 %-os lehetőséget is említi. Az Ön válasza ezzel ellentétes (csak átalány écs), igaz , hogy a tv. megfogalmazása sem teljesen egyértelmű.
Amennyiben a bérleti szerződés úgy van megírva, hogy a lakás bútorozottan, eszközökkel felszerelve kerül kiadásra, akkor elszámolható évente a berendezési tárgyak écs-je ?
Hosszabb távú bérletnél időnként cserélni kell a klímát, TV-t, hűtőt ..., de a kazán is elromolhat. Ezek ma már alap dolgok egy lakásbérletnél, a bérlő megköveteli, és 100.000 Ft feletti értékűek.
Köszönettel,szs.

Témanyitó hozzászólás

Villac 2018-04-05 16:56:35

Elnézést a dupla p betűért, elírás történt!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-06 05:15:13

Szs,
A 10.számú információs füzet valóban félreértésre adhat okot a 200eFt-os megállapításával. Ezzel szemben az én olvasatomban az elszámolható költségeket az Szja tv. 3.sz.melléklete tartalmazza. Ennek I.részében én nem találok utalást a "200eFt-os" lehetőségre, továbbá a III.részben azt olvasom, hogy értékcsökkenés elszámolására kizárólag az ev és az őstermelő (családi gazdálkodó) jogosult, az önálló tevékenységet folytató magánszemély csak átalány amortizációt számolhat el (2.). Összességében a véleményemet most is fenntartom: a lakásra mehet az értékcsökkenés, a nem a lakás szerves részét képező tárgyi eszközökre 100eFt felett csak átalány amortizáció számolható el.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-07 15:08:22

Szs,
Be kell látnom, tévedtem: hosszas elemzés után valóban az hámozható ki a 17.§-ból, hogy bármilyen ingatlan bárbeadáshoz hasznosított eszközre a 11.számú melléklet écs elszámolási szabálya alkalmazandó.
Szíves megértését kérem a makacsságomért, magamat is meg kellett győznöm!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra