Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lakás építése bérbeadás vagy eladás céljából


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2018-08-30 11:46:42

Tisztelt Szakértő !

Az alábbiakban kérném állásfoglalását :

Egy társaság rendelkezik telekkel ( építési telek ) amelyre , generál kivitelezési szerződés alapján megbízott egy építőiparral foglalkozó céget , hogy építsen egy kulcsrakész lakóingatlant . Helyesen gondoljuk-e a folyamat számvitelét és áfa szempontból való megítélését ?

1.
Az építőipari cég a készletek között befejezetlen termelésként tartja nyilván az építkezés során felmerült kiadásait , majd a szerződés szerinti részteljesítéskor fordított áfá-val számláz ki , a befejezetlen termelés egyidejű kivezetésével .

2./a Ha a megrendelő cég bérbeadási céllal épített :
A megrendelő cég a beruházások között tartja nyilván a befogadott kivitelezésről szóló számlákat majd használatba vételkor aktiválja az ingatlanok között .
Kell-e ebben az esetben saját rezsis beruházás miatt fizetendő áfát elszámolni , és mivel bérbeadás céljából építteti a lakóingatlant amely bérbeadásra kéri az adómentesség helyett az áfa felszámítását a levonható áfa között is elszámolni ?
A telek és a felépítmény külön lesz aktiválva ( telek 0 % , felépítmény 6 % amortizációs kulccsal )

2/b Ha a megrendelő cég eladási céllal épített :
Amennyiben tovább értékesítés céljából építeti a a lakóingatlant , úgy a befogadott számlákat a befejezetlen termelés között tartja nyilván , majd innen átvezeti az áruk közé .
A lakóingatlant egyenes áfa felszámításával fogja értékesíteni 2019 dec. 31.-ig megkötött szerződés alapján magánszemély felé ( ha cég a vevő akkor is egyenes áfa ) , és mivel megfelel az 5 %-os áfa kritériumnak , így 5%-os áfa mértékkel .
A számlán lakóingatlant kell feltüntetni , vagy a telek + felépítmény bontásban kell szerepeltetni a szerződés szerinti értéket ? Mi úgy gondoljuk , hogy mivel a telek nem önállóan lesz értékesítve , így a telek áfája fel veszi a felépítmény áfa kulcsát ( 5 % ) .
Amennyiben a vevő nem fogja tudni teljes mértékben kifizetni a számlán szereplő teljes vételárat , hogyan alakul az áfa mértéke, illetve milyen számlahelyesbítést kell végrehajtani az eladónak , keletkezik-e önrevízió ?

Kérjük , hogy amely esemény megítélését nem jól gondoljuk , ott jelezzék a helyes eljárást .
Válaszukat előre is köszönöm .

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-01 09:01:59

1. A fővállalkozó építő cég saját termelésű készletet számol el (T2-K581), majd számláz ki készültségi foknak megfelelően (T311-K92 és T581-K2), részszámlával (ha így állapodtak meg), fordított adózással a 142.§ (1)a) alapján.
2a. Igen, a fővállalkozó számláját beruházásként veszi nyilvántartásba (T161-K454), elszámolja az áfa-t (ha adóköteles bérbeadáshoz hasznosítja, akkor levonási joga is van). A beruházó szempontjából ez nem minősül saját kivitelezésnek, így ehhez nem kapcsolódik adóztatási pont. Az értékcsökkenést illetően helyes az elképzelésük.
2b. Ekkor a készletek közt könyvelik az építő cég számláját (T2-K454), szintén elszámolják az áfa-t (indokolt adókötelessé tenni már beszerzéskor a használt ingatlan értékesítéseket is, jobb a békesség..., így az adólevonási jog még a legmorcosabb ellenőr számára sem vitatható). Nincs szó befejezetlen termelésről, a megrendelő nem ad hozzá saját teljesítményt. Értékesítéskor helyes az 5%-os adókulcs, a telek valóban felveszi a felépítmény adókulcsát, de a számlán elkülönítetten kell feltüntetni. A vevő nemfizetése nem ad okot számlahelyesbítésre. Árengedmény szerződésszerű teljesítés esetén csak előre kötött megállapodás esetén adható szabályosan, ezt követően már csak követelés elengedésre van lehetőség.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra