Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Lakás tulajdonjog vásárlása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Quality Masters Kft. 2017-10-30 08:06:20

Tisztelt Szakértő!

Egy társaság (két tulajdonosa van) megvásárolna egy lakás tulajdonjogát (100%-os tulajdonos lenne). De a haszonélvezeti jogot az egyik tulajdonos venné meg, azaz a tulajdonos használhatná a lakást, ő adhatná bérbe.
A lakás vételára 11 M Ft. Ebből 6,6 M Ft-ot fizetne a társaság a tulajdonjogért, 4,4 M Ft-ot pedig a társaság egyik tulajdonosa a haszonélvezeti jogért. (Törvény írja elő, hogy a haszonélvező 25-50 év közötti, akkor a haszonélvezeti jog értéke az ingatlan értékének a 40%-a. Illetéket is a 60% után fizet a társaság, 40% után pedig a tulajdonos.)

Számvitelileg, adózás szempontjából okozhat-e ez gondot?
Be lehet-e aktiválni beruházásként? Fejlesztési tartalékot el lehet rá számolni?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-30 12:42:50

Ha abból indulunk ki, hogy az Itv-ben szereplő képletet a jogalkotó a piaci tapasztalatokra alapozva határozta meg, akkor nem igazán lehet kifogása a NAV-nak a kérdésbeli közös vásárlással kapcsolatban. Mivel a hasznosítás joga nem a társaságé, így nem lehet beruházás, az ingatlant a készletek közt indokolt nyilvántartásba venni. Ebből következően fejlesztési tartalék feloldására sem lehet elszámolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Quality Masters Kft. 2017-10-30 13:32:13

Tisztelt Pap Attila!

Köszönöm a válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra