Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lakóingatlan apport


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kektenger 2018-09-10 09:26:03

Apportként a cég tulajdonába került lakóingatlan. A cég tevékenysége ingatlan adás-vétel. Ha eladásra kerül sor, az ÁFA mentes lesz? Van-e valamilyen adó-, illeték fizetési kötelezettség, ha a cégnél tulajdonos váltásra kerül sor?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-10 11:04:48

Az apportba adás egyrészről visszterhes illeték fizetéssel jár, másrészről áfa adóztatási pontot is jelent, mely bizonyos esetben nem jár tényleges adófizetési kötelezettséggel (Áfa tv. 17-18.§). Az illetékfizetési kötelezettség az alapító személyétől függetlenül beáll az apportba adással, míg áfa fizetési kötelezettség (normál körülmények közt) csak adóalany tag esetében merülhet fel. Az apportba adást forgalmi adó szempontjából úgy kell tekinteni, mint egy ellenértékes ügyletet, azaz akkor merülhet fel áfa fizetési kötelezettség, ha egy normál értékesítés esetén is felmerülne. Ugyanakkor az Áfa tv. 17-18.§-ai alapján mentesül az apportba adó az áfa megállapítása alól, ha a vevő nyilatkozik, hogy áfa szempontjából kvázi jogutódnak tekinti magát, azaz átvállalja mindazon áfa kötelezettségeket, amiket az apportba adónak teljesítenie kellene, ha nála maradt volna az ingatlan. Mivel ingatlanforgalmazó cégről van szó, így a készletek közt fogja nyilvántartani az apportba adott eszközt, áruként. Ha az apportba adás adóköteles lett volna a nyilatkozat nélkül, akkor logikusan az ingatlanforgalmazónak a használt ingatlan értékesítéseit adókötelessé kell tennie már az apportba adáskor, ahhoz, hogy apportba adáskor ne keletkezzen áfa fizetési kötelezettség még a nyilatkozat mellett sem. Az apport majdani értékesítése az előbbiek alapján adóköteles lesz. Ugyanakkor ha az apportba adáskor nyilatkozat nélkül sem keletkezne áfa fizetési kötelezettség (mert mondjuk egy magánszemély tag adja be a használt lakását), akkor természetesen nem indokolt (legalábbis ezt az ingatlant tekintve) adókötelessé tennie a cégnek a használt ingatlan értékesítéseit.
Az esetleges tulajdonos váltás akkor okoz visszterhes illetékfizetési kötelezettséget (azaz olyan mintha az ingatlan(ok) résztulajdonát vette volna meg az üzletrész megszerzője), ha a szóbanforgó társaság belföldi ingatlanvagyonnal rendelkeő társaságnak minősül (Itv.102.§ (1)o)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra