Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lakóingatlan értékesítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2019-04-11 14:55:55

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni:
Egy társaság lakóingatlant vásárolt bérbeadási szándékkal egy másik cégtől fordított áfás számlával. A beszerzéskor az áfát levonta, a bérbeadási tevékenységnél bejelentkezett az adókötelessé tétel alá. A társaságnál átalakulás történik, a kiválással létrejövő társaság tulajdonába kerül a lakóingatlan, melyet értékesíteni szeretnének. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ebben az esetben a lakóingatlan értékesítését áfásan, vagy áfamentesen kell leszámláznia? Sem az eredeti társaság, sem pedig az átalakulással létrejövő társaság nem jelentkezett be az értékesítés adókötelessé tétele alá.
Segítségét előre is köszönöm!
Nikoletta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-12 05:32:08

Kedves Nikoletta,
Ha az értékesítő cég adókötelessé teszi a használt ingatlan értékesítési tevékenységét (elegendő az értékesítést közvetlenül megelőzően), akkor adóköteles lesz. Ha nem, akkor az értékesítés ugyan adómentes lesz, de a 240 hónapból hátralevő részre jutó, korábban jogszerűen levonásba helyezett áfa fizetendő áfa-vá válik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra