Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Licensz értékesítés adóalap módosító tételként


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

proconto 2019-03-08 15:38:25

Tisztelt Válaszadó!
A cég 2017-ben licenszet értékesített. A bekerülési érték és az eladási ár különbsége nyereség volt, emiatt a 2017-es társasági adóalapot a nyereség felével csökkentette a cég.

2018-ban azonban nem volt ebből a licenszből értékesítés. Sajnos a törvény(Tao.tv.8.§.(1) c) ) és a (1829-es 04-es lap 33.sora ) bevallás szövege nem azonos: az egyik szerint a realizált veszteség felével , a másikban a tárgyévi veszteség felével kell visszanövelni az adóalapot. Az immatjav, amit licenszel a cég továbbra is az övé és amortizálja. A kérdés: tárgyévben elszámolt amortizáció felével vissza kell-e növelni az adóalapot? Az amortizáció ezen olvasatban felfogható-e veszteségként, hiszen nem volt értékesítés...
Válaszát előre is köszönöm.
HFN

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-09 15:58:57

Értelmezésem szerint az elszámolt amortizáció az Ön által említett "veszteség"-nek tekintendő, így ennek a felével meg kell növelni az adóalapot.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra