Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Lízing


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

evike.nyika 2018-08-03 11:34:37

Tisztelt Attila!

Egyéni vállalkozó lízingelt pótkocsit, úgy hogy a gyárnak utalt 10% önrészt, majd egy finanszírozó cég kifizette helyette a fennmaradt 90%-ot, így a vállalkozó a finanszírozó cégnek utalja részletekben a lízing díjat. ezzel csak az a gondol, hogy mivel Nettósan vette külföldről és neki számlázták ki a teljes pótkocsi díját így az A60- bevallásba ugye be kell állítani? Illetve mivel új pótkocsiról van szó, így a vállalkozónak először ki kellett számláznia a lízingcég felé a teljes vételárát áfásan, majd a lízingcég is állított ki egy ilyen összeget a vállalkozó felé. Így az áfa különbözet 0 lett. De hogyan kezelem a vállalkozó által kiállított számlát hiszen ez egy kötelezettség ami sosem fog befolyni, de nem maradhat nyitott tételként.... illetve ez a vállalkozó mivel már üzembe is helyzete a pótkocsit elszámolhat fejlesztési tartalékot ezekre az autókra?
Köszönöm a segítséget!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-04 08:28:05

A pótkocsi vétele közösségi beszerzésnek minősül, az áfa elszámolására az egyéni vállalkozó kötelezett (65+A60), ténylegesen fizetendő áfa nem keletkezik. Mivel a járművet továbbértékesítési célból vette, ezért a pénztárkönyvben ez árubeszerzésként jelenik meg, költségként. Amikor eladja a lízingcégnek, akkor adóalapot képező bevétel lesz (számvitelileg nettó árbevétel), fizetendő áfa-val. Ezt követően a lízingcég visszaszámlázza a pótkocsit, ami tárgyi eszköz beszerzésnek minősül, levonható áfa-val (a pénztárkönyvben technikailag egy hitelfelvét, majd ebből a pénzből egy tárgyi eszköz beszerzés könyvelendő). A törlesztőrészletek a tőke összegében adóalapot nem érintő kiadások, a kamat pedig adóalapot csökkentő kiadás lesz. A korábban megképzett fejlesztési tartalék terhére elszámolható.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra