Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lízing


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bergeroffice 2018-08-29 06:42:00

Kedves Attila,
Egy Bt. egy új elektromos személyautót vásárolt, amiről a cég nevére adásvételi szerződés készült. A fele összeget egy összegben kifizette, mint előleg, erről az eladó cég áfás számlát is kiállított. A másik felét pedig nyílt végű pénzügyi lízinggel finanszírozzák. Erről a lízingszerződés mellett szintén egy áfás számla is kiállításra került, pénzügyi teljesítést nem igényel megjegyzéssel. Ezenkívül havonta kiállítják a lízing törlesztő részleteiről a számlát, ami szintén tartalmaz áfát. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ezekből az áfákból le lehet-e bármelyiket is vonni?
Köszönöm szépen.
Juhász Melinda

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-29 14:16:56

Kedves Melinda!
Nekem egy kicsit ellentmondásosnak tűnnek a leírtak.
1. Az adásvételi szerződés ismereteim szerint a tulajdonjog átruházás polgárjogi bizonylata. De nyílt végű pénzügyi lízing szerződés esetén pont a tulajdonjog átruházása nem történik meg, csak birtokba adás. Azaz a Bt nevére nem szólhat az adásvételi.
2. Ha valóban pénzügyi lízing konstrukcióban szerzi be a Bt. a gépkocsit, akkor az autóértékesítő cég nem a Bt-nek adja el az autót, hanem a lízing cégnek (függetlenül attól, hogy létezik olyan konstrukció, hogy a lízingbevevő a kezdő részletet nem a lízingbeadónak, hanem közvetlenül a szállítónak fizeti előleg formájában), aki majd pénzügyi lízingbe adja a Bt-nek (és ha a Bt. megfizeti az utolsó részletet is, akkor a tulajdonjog is átruházásra kerül).
3. Ha valóban nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióról van szó, akkor a lízingbeadó birtokbaadáskor nem számlát, hanem számviteli bizonylatot állít ki, mely nem tartalmazhat áthárított áfa-t, hiszen nem történik áfa-köteles ügylet (termékértékesítés). Az utolsó előtti törlesztőrészletek erejéig áfa-köteles szolgáltatásnyújtás történik az áfa rendszerében, azaz havonta fog áfa-t tartalmazó számlákat kiállítani a lízingbeadó. Ezeknek az áfa tartalmát a lízingbevevő az Áfa tv. általános szabálya (120.§) alapján helyezheti levonásba (ehhez elkerülhetetlen minimálisan az útnyilvántartás vezetése, mert csak a vállalkozási célú, adóköteles tevékenységre jutó futásteljesítményre lehet levonási jogot alapítani). Az utolsó törlesztőrészlet (lízing nyelvén: maradványérték) termékértékesítésként adózik az áfa rendszerében, ennek a számlának az áfa tartalmát a 124.§ alapján nem lehet levonásba helyezni.
papattila

Szakértői hozzászólás

bergeroffice 2018-08-29 14:21:59

Kedves Attila,

Köszönöm szépen a részletes válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra