Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lízing áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csicsinke 2019-06-04 16:47:59

Tisztelt Szakértő!
Van egy cég , aki nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban egy személygépjárműt szerzett be. A vételi jogot egy másik vállalkozás részére átengedi. Az önrész áfáját levonták anno, a további lízingtörlesztés áfáját nem vonták a könyvelésben . Ebben az esetben az áfafizetési kötelezettség kit és hogyan érint a végszámlánál ( maradványérték számla ) , illetve számlázásnál ? Úgy gondolom, hogy a személygépkocsi-vásárlás – nem levonható áfával – a maradványértéken történő megvásárlással lesz, így majd áfamentesen lesz az eladás. Egy megerősítést szeretnék kérni , akinek már volt hasonló tapasztalata , egy kicsit belezavarodtam!
Köszönöm szépen a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-06-05 05:00:29

Mivel a lízingelő cég nem él a tulajdonszerzési lehetőségével (nem fizeti meg az utolsó részletet), így az autót visszaadja a lízingbeadónak. Ekkor a birtokba adáskor kibocsátott számviteli bizonylatot (ami alapján anno nyilvántartásba vették az autót) módosítani szükséges, ez lesz a könyvekből való kivezetés bizonylata. Az, hogy az első részletből teljes mértékben levonásba helyezték az áfa-t, a továbbiakból pedig semmit, arra enged következtetni, hogy a levonás nem volt szabályos. A vételi joggal élő másik vállalkozás nem a korábbi lízingbevevőtől, hanem a lízingbeadótól fogja az autót megvenni, egy teljesen új ügylet keretében. Ha ebben a számlában lesz levonható áfa, akkor az a 124.§ alapján nem lesz levonható.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra