Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Magácélra használt céges személygépkocsi


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ilkonto 2019-01-30 11:17:10

2019. évben megjelent hogy a magáncélra használt céges személygépkocsi 50 %-os magánhasználata után - 50 % egyéb ráfordítás, vagy 50 % jövedelemként kell-e könyvelni, és az áfa részével mi a helyzet?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-01 06:09:10

Az szja-val eddig sem volt gond, az most is adómentes. Ami az áfa-t illeti, 2019-től a bérleti díj áfa-ja 50%-os átalányban levonásba helyezhető, függetlenül a magánhasználat mértékétől (természetesen a kizárólag magánhasználatú szgk-ra ez nem vonatkozik, mert ebben az esetben fel sem merülhet levonási jog). És igen, erről nem esik szó mostanában: bár az Áfa tv. az 50%-os átalány alkalmazásához nem ír elő útnyilvántartás vezetési kötelezettséget, de számvitelileg akkor is meg kell tudnom különböztetni a magánhasználatot a céges használattól, mivel az előbbire jutó költségeket személy jellegű kiadásként kellene könyvelni (a Szt. nem változott!), következésképp számviteli szempontból nem mellőzhető az útnyilvántartás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra