Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Magán szálláshely szolgáltatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Villac 2018-08-22 17:56:05

Tisztelt szakértő!
Magánszemély 1 szobás apartmant ad ki turisztikai céllal. A tevékenység most indult. A vendégek zöme a Booking-on foglal, és oda is fizet. A Booking a jutalékot levonva havonta 1-szer összevontan utal a bérbeadónak. Mivel nem akar pénztárgépet venni, ezért a havi számlajelentést választotta. Kérdéseim:
1. Elegendő-e havonta 1 számlát írni a Bookingnak a havi összes közvetített bevételről?
2. A vendégek az idegenforgalmi adót a helyszínen fizetik. Kell erről is számlát írni, vagy elegendő egy bevételi pénztárbizonylat, vagy elég egy kockás füzet is?
3. Amikor a vendég közvetlenül foglal és fizet, akkor egyértelmű, hogy kell a havi PTGSZLAH jelentés. De kérdés, hogy be kell-e írni ebbe a bookingos foglalás számláit, amelyek átutalással jönnek meg?
4. A tételes 38.400 Ft adó lett választva. Régebben kapcsolódott hozzá EHO is. Most ilyet nem találtam. Ez az EHO megszűnt már?
5. A bookingos jutalékszámlán semmilyen Áfa nincs feltüntetve, se mérték, se összeg. Alul annyi a megjegyzés: Az ÁFA a vonatkozó "fordított Áfa teher" szabályzat függvénye. ez egy eléggé pongyola utalás arra, hogy az alanyi mentes magánszemélynek kellene megfizetnie a 27 % áfát. Jól gondolom, hogy erről van szó? Elképzelhetetlennek tartom, hogy minden szobát kiadó magánszemély ezzel kínlódik.
Köszönettel, szs.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-23 09:33:20

Szs,
1. Igen, elegendő, ez egy időszakos elszámolású számla lesz (Áfa tv. 58.§).
2. Áfa-t nem érintő ügylet, így számlát sem kell róla kiállítani, viszont az adó összegének átvételéről számviteli bizonylatot kell kiállítani. Ennek megfelel a bevételi pénztárbizonylat, de nem felel meg a "kockás füzet". Megjegyzem, szabályosnak tekinthető, ha a szállásdíj számláján tüntetik fel, áfa-t nem érintő tételként.
3. Mivel utalás esetén szóba sem jöhet nyugta kiállítása, így ezekről a számlákról nem kell adatszolgáltatni.
4. Azért nem találja, mert megszűnt, beépítették az szja-ba.
5. Sajnos pedig jó a sejtése. A bookingos jutalék számla közösségi szolgáltatás (a számlán mindkettőjük közösségi adószámának szerepelnie kellene), melynek a forgalmi adóját a megrendelő köteles elszámolni. Természetesen az alanyi adómentesnek csak fizetendő adója keletkezik, levonási jog nélkül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra