Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Magánszemély előleg


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

konyvelotars 2024-02-23 14:06:07

Tisztelt Szakértő!
Áfa tv 159 § (2) b) alapján ha magánszemély fizet 900 ezer Ft alatti előleget és nem kéri számla kiállítását, akkor nem kell számlát kiállítani.Kérdésem ezzel kapcsolatos:
- ügyfél banki átutalással fizette az előleget, számlakiállítás nincs: előleg és áfája a bankkivonat alapján lesz könyvelve? + Praktikusan van egy analitika a kapott előlegekről, felhasználásokról
- ha az ügyfél a szolgáltatás igénybevételekor még készpénzben fizet X összeget, akkor erről az X összegről kiállításra kerülhet egy nyugta? Vagy számlát kell írni, feltüntetve az előleget? Ha igen, a számla kötelező kiállítása melyik törvényi helyből következik?
- ha a szolgáltatás igénybevételekor már nincs fizetés (előleg = teljes ár), akkor itt van valami teendő? Pl. nullás végszámla kiállítása? (Nem feltétlenül kell, hogy tudja a magánszemély címét..)
Köszönöm,

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-24 18:38:06

Kedves Kérdező,
- Ha utalva fizet magánszemély előleget, akkor mindenképp szükséges számlát kiállítani, értéktől [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

konyvelotars 2024-02-26 13:35:13

Nem kell számlát kibocsátani magánszemély előlegnél, csak akkor ha 900 ezer Ft-nál több az előleg vagy kéri számla kibocsátását ("....részére az a) pont alá nem tartozó személy, szervezet előleget fizet, ÉS ba) az előleg összege eléri vagy meghaladja a 900 000 forintnak megfelelő pénzösszeget...). Számviteli bizonylat a bankkivonat + van analitikája. Ezért érdekes/nem egyértelmű a többi kérdés, mert nincs/ nem kell előlegszámla! + Ha későbbiekben még ráfizet kp-ben, akkor szerintem adható nyugta is.
"159. § (1) Az adóalany köteles - ha e törvény másként nem rendelkezik - a 2. § a) pontja szerinti termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére, ha az az adóalanytól eltérő más személy vagy szervezet, számla kibocsátásáról gondoskodni.
(2) Az (1) bekezdés egyéb rendelkezéseinek sérelme nélkül az adóalany köteles számla kibocsátásáról gondoskodni abban az esetben is, ha
a) részére egy másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy előleget fizet;
b) * részére az a) pont alá nem tartozó személy, szervezet előleget fizet, és
ba) az előleg összege eléri vagy meghaladja a 900 000 forintnak megfelelő pénzösszeget, illetőleg
bb) egyéb, a ba) alpont alá nem tartozó esetekben pedig kéri a számla kibocsátását;"

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-29 05:35:51

Hát ez is egy álláspont. Én változatlanul úgy gondolom, hogy egy áfa tárgyi hatálya alá tartozó ügyletről -a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra