Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Másodállású ev GYED alatti vállalkozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Mariann72 2018-02-27 13:43:53

Kedves Attila!

Mi van olyan esetben, amikor a másodállású egyéni vállalkozónak, aki GYEDre készül, van egy alkalmazottja, aki a munkát végzi. A vállalkozó személyesen nem vesz részt a vállalkozás tevékenységében.
1.)Tovább működtetheti GYED alatt a vállalkozását úgy, hogy ő nem veszti el a GYED jogosultságát és neki nem is kell járulékot fizetnie maga után?
Természetesen a munkavállalója után kell fizetnie járulékokat.
2.)Ahonnan eljön szülési szabadságra a másodállású egyéni vállalkozó, ott nem szűnik meg a munkaviszonya.
Ha letelik a GYED és GYES-t kapna tovább, akkor már saját maga után is meg kellene fizetnie a járulékokat? Az alkalmazottját továbbra is foglalkoztatná, ő maga továbbra sem venne részt személyesen a munkavégzésben.

Köszönettel várom válaszát.
Üdvözlettel.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-28 19:55:17

1.) GYED mellett szabadon lehet dolgoznia az egyéni vállalkozónak is, a járulékait és az adókat a tényleges kivétje után fizeti meg, azaz nem vonatkozik rá a kötelező járulékminimum. Megjegyzendő, hogy a GYED alatt főállású vállalkozónak fog minősülni, az átjelentést meg kell tenni (1041,101E).
2.) GYES alatt úgy változik a helyzet, hogy ha megvalósul a személyes közreműködése, akkor beáll a minimálbér/garantált bér utáni járulékfizetési kötelezettsége.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra