Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Megbizási szerződés alapján végzett munka


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2017-08-15 15:39:33


Adószámos magánszemély megbízási szerződés alapján munkát végzett. Az elvégzett munkáról számlát állított ki. A számla összegét, mely jóval meghaladja, a minimál bér 30%-át, a megbízó – levonások nélkül- átutalta a magánszemély részére.
Tehát úgy kezelte, mintha egyéni vállalkozó lett volna.
A magán személy a kiszámlázott és megkapott összeget az adó bevallásában nem szerepeltette, vagy is azt nem vallotta be.
A fentiek ellenére a magán személy a számla végösszegének figyelembevétele alapján adót –SZJA és EHO- fizetett be.
Szerintünk először a kifizető mulasztott, ugyan akkor a magán személy is mulasztott és helytelenül cselekedett.
Kérdésünk,hogy most hogyan rendezzük a a rendezni valókat, kinek-kifizető és a megbízott- mi a feladata?
Még annyi, hogy a magán személynek ebben az időszakban-ezen kívül más- biztosítási jogviszonya nem volt, fizette az egészség szolgáltatási járulékot
Előre is köszönöm a segítséget.
K.M.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-16 05:33:50

Mariann,
1. A kifizető valóban hibázott, amikor nem állapította meg a biztosítási jogviszonyt, nem jelentette be, nem állapította meg és vonta le az adókat, járulékokat, majd nem vallotta be az adóköteles kifizetést. Az adott havi 08-as bevallását önrevízióval kell helyretennie. Az önellenőrzés során megállapított, levonni elmulasztott adóelőleget és járulékot a saját zsebéből kell meghiteleznie, amit később a magánszemélytől fog beszedni.
2. A magánszemély is hibázott, mivel a kifizető szabálytalan eljárása nem mentesíti a másodlagos kötelezettsége alól: neki a kifizetés negyedévét követő hónap 12.-éig adóelőleget kellett volna fizetnie, majd májusban bevallást benyújtania. Ezt vagy önellenőrzéssel vagy alap bevallás hiányában egy pótbevallással kell rendeznie. A biztosítási jogviszony létrejötte miatt az eüszolg.járulékát is töröltetni kell az érintett időszakra.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2017-08-16 16:10:33

Attila!
Nagyon sokat segítettél. Köszönöm szépen.
K.Marianna

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra