Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Megbízási szerződés jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DanyadiAndrea 2018-06-11 08:34:20

Jelenleg főállású KATA-s egyéni vállalkozó vagyok. Fiatal gazda támogatást nyertem, így a főállású státuszt egyéni vállalkozóként fenn kell tartanom. Kérdésem arra irányul, hogy magánszemélyként felkérést kaptam egy adott feladat hosszú távú elvégzésére, amelyet megbízási szerződéssel lehetőségem van teljesíteni. A megbízási szerződés önálló tevékenységnek minősül, s a havi juttatás mértéke eléri a min. 30%-t, így biztosítási jogviszony keletkezik utána. A kérdésem az lenne, hogy mivel a megbízás is biztosítási jogviszonyt eredményez, emellett a főállású státuszom megmaradna-e az egyéni vállalkozói tevékenységemben, vagy emiatt másodállású lennénk? Vagy a megbízási szerződés esetében nem kell ezt vizsgálni, mint a munkaviszony esetén, hogy rendelkezek-e heti 36 órás munkaviszonnyal?
S amennyiben lehetőségem van elvállalni a megbízást, akkor az önálló tevékenységből származó jövedelem, nem számít bele a vállalkozói jövedelembe, s nem kell figyelembe venni az 50%-os mezőgazdasági vállalkozó határ számításánál. Jól gondolom?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-11 19:45:27

A megbízási szerződés még akkor sem eredményezi a főállású kata státusz megváltozását, ha az biztosítási jogviszonyt keletkeztet a megbízási díj nagyságára való tekintettel (Katv. 2.§ 8.). Mivel nem egyéni vállalkozóként végzi, ezért önálló tevékenységből származó jövedelemként lesz adóköteles az összevont adóalap részeként, nem befolyásolva ezzel a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó vállalkozói bevételek arányát.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra