Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Meghiusult előleg


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

easy$$ 2017-12-07 23:47:00

Tisztelt Szakértő!

Egy céghez beérkezett egy szerződés szerinti összeg az előleg számla kiment (mentes ingatlan). Majd a szerződést felbontották aki a pénzt kapta visszautalta a vevőnek. El kell készíteni az előleg számla jóváírását.
A kérdésem a helyes számlázásra irányul. Ilyenkor a teljesítés dátuma lehet a számla kelte v. a szerződés felbontásának a dátuma v. az eredeti előleg számla teljesítés dátuma? Egy áfa mentes számlázásnál mennyire gond ha a számla kelte kicsit eltolódik a teljesítéstől -nem 15 napon belül számláza ki-?

Várom mielőbbi felvilágosító válaszát.

Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-08 09:02:55

Ildikó,
A számlakiállítási szabályok függetlenek attól, hogy adómentes-e vagy áfa-t tartalmaz. A meghiúsulás miatt az előleg számlát érvényteleníteni szükséges. Az érvénytelenítő számlának nincs önálló teljesítési dátuma, az mindig megegyezik az eredeti számla teljesítési dátumával. Az érvénytelenő számla hatását a felek az Áfa tv. 153/B§ illetve 153/C§ alapján veszik figyelembe.
papattila

Szakértői hozzászólás

easy$$ 2017-12-08 11:27:35

Köszönöm!

Ildikó

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra