Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Mezőgazdasági őstermelő bizonylat kiállítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pethokati51 2018-08-10 12:44:49

Tisztelt Attila! Mg.őstermelő - aki EVÁS egyéni vállalkozó is - a mezőgazdasági termény értékesítéséről milyen bizonylatot kell kiállítani?válaszát köszönöm Kata

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-10 17:21:53

Kata,
Értelmezésem szerint az evás nem alanya az áfa-nak, így meg sem illetik azok a választási lehetőségek, illetve jogosultságok, melyeket maga az Áfa tv. biztosít. Azaz bárkinek is értékesít, az őstermelő számláz, áfa felszámításával, illetve a fordított adózás szabályait alkalmazza, ha a feltételek fennállnak (tehát nem jogosult kompfelárra és nem lehet felvásárlási jegyet kiállítani).
papattila

Szakértői hozzászólás

Taxnet 2018-08-12 16:32:48

Tisztelt Papp Attila,
kérem tisztázza a tényállást a kérdezővel, mielőtt ilyen, tévedésgyanús választ ad. Lehetséges, hogy van egy mezőgazdasági őstermelő, aki emellett egyéni vállalkozó is? És a terményeladás a mezőgazdasági őstermeléséhez kapcsolódik és nem az evás egyéni vállalkozásához? Hisz sokat ismerek, akinél ez így van. Ha ez a tényállás, amit a kérdező nem pontosan adott meg és Ön sem kérdezett a releváns adatokra, akkor az Ön válasza egy melléfogás. Én, mint előfizető gondos munkát szeretnék és nem pongyola és slendrián válaszokat, amitől hemzseg az internet.

Felhasználói hozzászólás

pethokati51 2018-08-13 10:15:27

a kérdésem pontosítva a köv.: a terményeladás a mezőgazdasági őstermeléshez kapcsolódik és nem az evás egyéni vállalkozáshoz. az értékesítés összege 500 e ft, milyen bizonylatot kell kiállítani. köszönöm a segítséget!!

Felhasználói hozzászólás

duromarta 2018-08-13 14:32:16

Nem dolgom megvédeni Papp Attilát, de mindenki hibázhat, ilyen gyorsan, mint Ő senki sem válaszol a feltett kérdésekre, és igenis gyors és helyes válaszokat szokott adni. Taxnet ez a hozzászólása egy kicsit durvára sikeredett, lehet tapintatosan is felhívni a figyelmét a szakértőnek, ha nem teljeskörűen tájékozódik a feltett kérdésről, ami a kérdező hibája is.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-13 18:06:31

Márti,
Köszönöm a védelmet, magam is válaszolni kívánok a Hozzászólónak, de gyűjtenem kellett estig az erőmet, hogy véletlenül sem a Hozzászóló minősíthetetlen stílusában tegyem. Köszönöm!
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-13 18:07:38

Pethokati51,
Teljesen érthető volt a kérdése, én arra is válaszoltam a legjobb tudásom szerint.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-13 18:54:34

Taxnet,
Ha a saját ügyfelemként engedett volna meg magának ilyen hangnemet, akkor természetesen arra sem vettem volna a fáradtságot, hogy válaszra méltassam, de az újság szerződött partnereként ezt nem tehetem, így a következő választ adom az észrevételére.
1. Ha eddig követte az online felületet, akkor ennek az a lényege, hogy egy előfizető által feltett kérdésre minden érdeklődő megadhatja az általa igaznak (értsd: helyesnek) vélt válaszát, vagy a válaszokra a saját észrevételét. Az is meglehet, hogy a válaszadó (így én is) hibás választ ad a legjobb tudása és igyekezete mellett is, de az semmiképp nem lehet elfogadható, hogy valaki az észrevételét gorombán, minősíthetetlen megjegyzések mellett hajigálja a másik fejéhez. Szerencsére ez eddig ezen a fórumon ismeretlen volt, remélem, az Ön példája is egyedülálló marad.
2. Ami a szakmai részét illeti az észrevételének, számomra teljesen világos volt a kérdező által felvázolt helyzet, nem volt mit tisztáznom vele, a válaszhoz szükséges minden lényegi (vagy ahogy Ön fogalmazott:releváns) részlet ismert volt. Bármily meglepőnek is tartja, igen, létezik olyan helyzet, hogy valaki őstermelő valamely tevékenységeiben és egyidejűleg más tevékenységeit egyéni vállalkozás keretében végzi. Senki nem állította, hogy a terményeladást egyéni vállalkozóként végzi (de megjegyzem, ez is lehetséges lenne). A válaszom egyértelműen arra alapoztam, hogy az értékesítést az őstermelői minőségében végzi. 1 magánszemélynek csak 1 adóalanyisága lehet és mivel egyéni vállalkozóként olyan adózást választott (eva), ami kizárja az áfa alanyiságát, ezért állítottam azt, hogy nem illethetik meg azok a választások (így pl. a kérdésbeli kompenzációs felárra vonatkozó jogosultság), melyeket maga az Áfa tv. biztosít. E mellett, ha Ön másként gondolja, minden olvasó (köztük én is) szívesen venné az Ön gondolatmenetét, jogszabályi hivatkozásokra alapozva, szigorúan szakmai keretek közt maradva, személyeskedés nélkül. Bár nem barátom az internet, de mégis védelmembe veszem: aki megpróbál talpon maradni ebben a szakmában, az sajnos nem függetlenítheti magát az internettől, hiszen a jogszabályi környezet, annak az értelmezése napról-napra változik, annak követése internet nélkül tapasztalatom szerint lehetetlen. Ugyanakkor egyetértek, a sok hasznos információ mellett, sok haszontalan irka-firka is megjelenik. Igen, én is úgy gondolom, hogy minden előfizetőnek jár a gondos munka, ennek fényében adtam meg a válaszom.
3. Tapasztalatom, hogy az értelmetlen düh a legtöbb esetben a figyelmességet is felfalja: a nevem helyesen Pap Attila.
papattila

Szakértői hozzászólás

pethokati51 2018-08-14 10:37:18

Tisztelt Pap Attila! Köszönöm válaszát, már az első válasz is érthető volt számomra.üdv. Kata

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-15 08:40:47

Kedves Kata!
Ma kaptam meg a NAV állásfoglalását a kérdésében, melynek lényege az alábbiakban foglalható össze.
1. Mivel a magánszemély adóalanyisága nem osztható meg az Áfa rendszerében és egyéni vállalkozóként eva adózást választott, nem alanya az áfa-nak.
2. Mivel a kompfelárra való jogosultságot az Áfa tv. biztosítja, így a nem áfa alany nem élhet ezen választási lehetőségével, azaz számára nem lehet felvásárlási jegyet kiállítani.
3. Az őstermelés bevétele adózásilag (jövedelemadó) elkülönül az evás egyéni vállalkozás bevételétől, nem eva alatt, hanem szja alatt adózik.
4. Mivel nem alanya az Áfa tv-nek, ezért a bizonylatkiállítási kötelezettségét nem az Áfa tv, hanem az Szja tv. írja elő (10.§ (7)). Ebből levezetve olyan bizonylat kiállítására lesz kötelezett őstermelőként, amelyben nem szerepelhet semmilyen áfa-ra utaló megjegyzés, azaz sem áthárított áfa-t, sem adómértéket nem tartalmazhat.
Köszönöm megértő türelmét!
papattila

Szakértői hozzászólás

pethokati51 2018-08-15 18:53:00

Kedves Pap Attila! nagyon szépen köszönöm válaszát. üdv. Kata

Felhasználói hozzászólás

hoffmanne72 2018-08-29 20:50:49

Kedves Taxnet!
Nem kötelező az Önadózó előfizetése senkinek így Önnek sem. Ezen a fórumon csak tanulni lehet. Attilára mindig számíthattunk, remek szakember. És ez a stílus.... Szerintem ilyet senkinek nem kéne megengednie magának sem itt , sem másutt.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 11 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra