Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Mezőgazdasági támogatások


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

jhajnal 2023-07-25 22:44:54

Kedves Attila!

Adott egy mezőgazdasági Kft. 2022.évben igényelt támogatásokra (SAPS, NATURA 2000, zöldítés, szálas fehérjetakarmány, előnyös mezőgazdasági gyakorlat) 2022.évben előleget és részkifizetést kapott. A mérlegkészítés időpontjáig a végleges határozatok megérkeztek, illetve a támogatásokból még fennmaradó összegek folyósításra kerültek. 2022.évben a 2022.év folyamán folyósított támogatásokat egyéb bevételként könyveltük, illetve a határozatok alapján a fennmaradó összegeket követelésként előírtuk egyéb bevétellel szemben. Helyesen jártunk-e el?
Illetve volt "Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című, VP2-4.1.8-21 kódszámú" pályázata is, amelyre támogatási előleget folyósítottak. A pályázat zárása, szakmai beszámolója 2023.év őszén fog megtörténni. A kapott előlegeket kötelezettségként könyveltük, ez helyes-e így? Az eszközöket beszerezte, azok értékcsökkenése elkezdődött, illetve a támogatott költségek (igénybe vett szolgáltatások) elszámolása is megtörtént tárgyévben költségként. Ez így megfelelő?
Még egy kérdésem lenne, hogy a nem költségek fedezetére, illetve fejlesztési célra kapott mezőgazdasági támogatások adómentes kifizetését milyen módon kell a könyvekben rögzíteni? Születhet-e erről a beszámoló elfogadásakor egy taggyűlési határozat, illetve eredménytartalékba kerülhet-e ez az összeg, elkülönített főkönyvi számon (megjelölve, hogy a későbbiekben adómentesen kifizethető)?

Köszönettel,
Hajnalné Jolcsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-07-26 05:47:02

Kedves Jolcsi,
- Igen, helyesen jártak el.
- Igen, ezt is helyesen tették.
- Vélhetően az Szja tv. 1.sz.mell.4.37.pontja [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2023-07-26 17:12:52

Kedves Attila,

Köszönöm a gyors választ.

Igen, az Szja tv. 1.sz.mell.4.37.pontja szerinti adómentes juttatásra gondoltam. Például, ha a 2023.évi támogatások kifizetése csak 2024-ben történik meg, akkor "simán" személyi juttatásként adómentesen leszámfejtem? Kicsit nehezen követhetőnek érzem ezt akkor, ha mondjuk csak 1-2-3-4 vagy még több év múlva kerül kifizetésre az összeg.

Üdv,
Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-07-27 05:32:04

Kedves Jolcsi,
Véleményem szerint az elszámolhatósága a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2023-08-08 22:37:27

Kedves Attila,

Köszönöm a választ.

Üdv,
Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

jhajnal 2023-08-18 22:15:35

Kedves Attila,

Még egy záró kérdés. Beruházási támogatások esetében, ha a támogatói okiratban meghatározott mérföldkövek szerint megtörténik az adott időpontig teljesített kiadások elszámolása és "végkifizetés" címén megérkezik az összeg a tárgyévben, akkor bevételként elszámolandó és elhatárolandó a tárgyévben megérkezett támogatási összeg, majd értékcsökkenés arányosan feloldandó? Illetve a mérlegkészítésig megérkezett összeg is előírható bevételként aktív időbeli elhatárolásként, illetve rögtön ezzel egyidejűleg passzív időbeli elhatárolásként is könyvelendő? A szakmai beszámoló és a végkifizetés utolsó részlete még ezután fog megtörténni.

Üdv,
Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-08-20 06:40:55

- Igen.
- Igen, jelenleg már a beruházási támogatásokra is igaz, hogy [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 6 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra